Ana SayfaGüncelHangi bitkiler kapalı ortamdaki havayı temizlemede daha etkili?

Hangi bitkiler kapalı ortamdaki havayı temizlemede daha etkili?

HABER MERKEZİ – NASA’ya göre kapalı alanlarda kimyasalları absorbe etme yeteneği bulunan bitkilerle sağlıklı bir hava solumak mümkün.

ABD’nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) kapalı alanlarda kimyasalları absorbe etmede bitkileri kullanmayı önerdi.

Gaiadergi’de yer alan haberde NASA’nın bu konudaki araştırmasına yer verildi. Araştırmaya göre kapalı alanlarda sağlıklı bir solunum için ortamdaki benzen, formaldehit, trikloretilen, ksilen, amonyak gibi kimyasalları temizleme özelliğine sahip bitkiler, bu kimyasalların yarattığı cilt ve gözlerde tahriş, halsizlik, sinirlilik, baş ağrısı, solunum problemleri, astım, burun ve boğaz mukoza zarının tahrişi, kanser gibi hastalıkların önlenmesinde etkili.

NASA kapalı ortamlarda her 10 m² için bir bitkinin bulunmasını tavsiye ediyor.

NASA’nın listesinde bulunan ve kimyasalları absorbe etme yeteneği bulunan bazı bitkiler ise şu şekilde:

Cüce Hurma Palmiyesi: Her mevsim nem isteyen cüce hurma palmiyesi, güneşli veya yarı gölgeli bir yerde yetiştirilebilir. Yüksek derecede formaldehit ve ksilen emme özelliğine sahip.

Aşk merdiveni: Direkt güneş ışığına maruz kalmamalıdır; fakat hızlı büyüyebilmesi için aydınlık yerlere ihtiyaç duyar. Havadaki formaldehit ve ksileni absorbe eder.

Kurdele Çiçeği: Her türlü yetiştirme şartına yatkın bu bitki havadaki formaldehiti, ksileni ve karbonmonoksiti temizler.

Çin herdemyeşili: Yüksek düzeyde nem isteyen bu bitki yarı gölge veya gölge yerlerden hoşlanır. Havadaki formaldehiti ve benzeni temizler.

Bambu Palmiyesi: Yarı gölge, gölge ortamları seven bu bitki, ortamdaki formaldehiti ve ksileni emer. Aynı zamanda bulunduğu ortamın nemini artırır.

Benjamin: Bu bitki bol ışığı sever, az ışıkta kaldığı zaman yeteri kadar beslenemez. Formaldehit ve ksileni absorbe etme özelliği ile bilinir.

Şeytan Sarmaşığı: Havadaki formaldehiti, benzeni ve ksileni emer. Fakat evinde kedisi olanların bu bitkiyi tercih etmemesi gerekir; kediler bu bitkiyi yediği takdirde ağız çevresinde iltihaplanma, kusma gibi şikâyetler meydana gelebilir.

Flamingo çiçeği (Antoryum): Sabahtan öğleye kadar pencere tülünden filtrelenerek gelen güneş, bol nemlilik ve havadarlık en sevdiği ortamdır. Havadaki amonyağı temizlemek konusunda çok başarılıdır. Aynı zamanda, formaldehiti ve ksileni de absorbe eder.

Çim zambağı: Kısmi gölge veya tam gölge ister. Kuraklığa karşı dayanıklıdır. Trikloretilen, amonyak ve ksilen emme özelliğine sahiptir.