Ana SayfaGüncelHükümet politikaları kadınları öldürüyor

Hükümet politikaları kadınları öldürüyor

HABER MERKEZİ – Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, yayınladığı Ekim ayı raporunda, AKP hükümetinin kadınlara yönelik politika ve uygulamalarının şiddet ve çocuk istismarını arttırdığını gözler önüne serdi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, yayınladığı Ekim ayı raporunda, kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddetin artarak devam ettiğini belirtti.

Rapora göre Ekim ayında, 35 kadın katledildi, 21 kadın cinsel şiddete maruz bırakıldı. 29 çocuk ise cinsel istismara uğradı.

Platform tarafından yayınlanan raporda şu ifadelere yer verildi:

AKP Hükümeti çocuk yaşta evliliklerin önünü açmaya çalışırken ve bu yönde çalışmalarını hızlandırırken bu ay çocuk istismarı 2 katına çıkarak 29 çocuk istismara uğradı. TBMM Adalet Komisyonu’nun onayladığı 12 yaş tasarısı, çocuk istismarının, çocuk yaşta evliliklerin önünü açıyor, cinsel şiddete uğrayan bu çocuklar öldürülüyor. Bu ay çocuklar öğretmenleri, çalıştıkları yerdeki patronları, akrabaları, imam tarafından istismara uğrarken; cinsel saldırı sonucu 4 yaşındaki Irmak’ın ölümüne şahit olduk. 14 yaşında imam nikahıyla evlendirilip, 15 yaşında doğum yapan Derya erken yaşta doğum nedeniyle hayatını kaybetti.

Kadınlar bulundukları her alanda, evlerinde, sokakta, çalıştıkları yerlerde cinsel şiddete maruz kalıyor. Kadınları korumaya yönelik hiçbir şekilde adım atmayan devletin aksine kadınlar kendini savunmaya çalışıyor ya da halk tarafından korunuyor.  İzmir’de taciz edilmeye çalışılan iki kadın esnaf tarafından korundu. Zonguldak’ta Nesibe Hatun yurdunda 2 günde 2 kadın kaçırıldı, yurtta kalan öğrencilerin tepkisi sayesinde yurt önünde geniş güvenlik önlemi alındı. Adana’da 20 gündür kayıp olan Sevgi Açar için ailesi seferber oluyor, yetkililerden bir sonuç alamadıklarını ifade ediyorlar.

“Devlet kadınları korumuyor”

Devletin kadınları korumak için hiçbir adımda bulunmadığına dikkat çekilen açıklamada şunlar yer aldı:

Kadınların %51’i kendi hayatına dair karar almak istediği için, ilişkisini sonlandırmak ve boşanmak istediği için öldürülüyor. Bu ay öldürülen kadınların %9’u ise kızlarını kocasından korumak istediği için öldürülen kadınlar. Öldürülen kadınlardan 3’ünün koruması var ya da şikayetçi oldukları halde öldürüldü. Devlet kadınları korumadığı için kadınlar kendini savunmaya çalışıyor, anneler kızlarını korumaya çalışırken öldürülüyor. Muğla’daki Hasret Akdoğan koruma altındayken eski kocası tarafından öldürülüyor, kızını korumaya çalışan anne Sabia Baydan ağır yaralanıyor.

Raporda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘adam gibi ölmek’ sözlerine vurgu yapılarak; “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP Hükümeti kadınların “adam gibi” ölmesiyle ilgilenirken, kadınlar türlü türlü işkencelerle darp edilerek, yakılarak, boğularak, silahla, kesici aletlerle öldürülmeye devam ediyor” denildi.

 

Previous post
DSG'nin Rakka yolculuğunun 'aşamaları' ne olacak? - ÖZEL
Next post
ETA lideri İrastorza Fransa'da gözaltına alındı