Ana SayfaGüncelİETT’nin kadınlar için ‘gece’ düzenlemesi başlıyor: Pozitif ayrımcılık mı?

İETT’nin kadınlar için ‘gece’ düzenlemesi başlıyor: Pozitif ayrımcılık mı?

HABER MERKEZİ – Kadınların İETT otobüslerinde saat 22.00’den sonra durak harici istedikleri yerde inmelerini düzenleyen önerge, İBB meclisinde oy birliğiyle kabul edilerek bu akşamdan itibaren başlıyor. Bu yeni düzenlemeyi Gazete Karınca’ya değerlendiren feminist yazar Ayşe Düzkan uygulamanın kadınların hayatını kolaylaştıracağını belirtti. Avukat Meltem Öztürk ise kadınları evlerine yakın yere kadar götürmek yerine, sokakların kadınlar için güvenli hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) meclisinde İETT otobüslerini kullanan kadınların saat 22.00’den sonra durak harici istedikleri yerde inmelerini içeren önerge, oy birliği ile kabul edildi ve bu akşamdan itibaren uygulanmaya başlanacak.

Peki bu düzenleme pozitif bir anlayışı mı yansıtıyor yoksa kadınları evlerine yakın bir yere kadar götürmek onların saldırıya açık olduğunu kabul etmek anlamına mı geliyor? Yani bu, bir noktada erkek egemen zihniyetin destekleyicisi niteliğinde mi?

“Sokaklar kadınlar için güvenli hale getirilmeli”

Yeni düzenlemeyi Gazete Karınca’ya değerlendiren avukat Meltem Öztürk, bu kararın pozitif ayrımcılığı kapsamadığını ve olumsuz sonuçlara yol açacağını dile getirdi. Öztürk şunları söyledi:

Bu uygulamanın istismara yol açabileceğini düşünüyorum. Artık otobüs duraklarında kamera var ve geçtiğimiz günlerde bir kadının maruz bırakıldığı cinsel istismarı orada bulunan kameralar sayesinde tespit edebildik. Ülkemizde kadınlar bu tehlike ile her yerde karşı karşıya kalıyor ne yazık ki. Ama durak harici inilen yerde kadın herhangi bir cinsel istismar, gasp veya şiddete maruz kalırsa failin tespit edilmesi o denli zorlaşır.

Kadınları evlerine yakın yere kadar götürmek yerine, sokakları kadınların korkmadan, saldırı ve şiddete maruz bırakılmadan adımlayacağı hale getirmeliler.

“Türkiye gerçekliğini ortaya koyuyor”

Feminist yazar Ayşe Düzkan ise kamu araçlarının kadınların hayatını kolaylaştırması gerektiğini ve düzenlemenin bu açıdan olumlu olduğunu belirtti.

Düzkan, şunları söyledi:

Kamu araçlarının kadınların hayatını kolaylaştıracak, güvenliğini sağlayacak şekilde ayarlanması gerekiyor. Hatta kamu araçları kadınları evinin önüne kadar bırakmalı. Cinsel saldırı, hırsızlık gibi olaylara karşı kadının güven içinde evine ulaşması sağlanmalı.

Ayrıca bu düzenleme, kadınların geceleri sokakta olmaması gerektiğine inanan zihniyete karşı da bir kabullenişin sağlandığını gösteriyor. Kadınlar gece istedikleri saatte daha güvenli olarak evlerine ulaşabilecekler. Böyle bir düzenlemeye gereksinim duyulması, Türkiye gerçekliğini ortaya koyuyor.