Ana SayfaGüncelKadınlar JINHA için ‘mor çizgilerini kaybetmeden’ yazacak

Kadınlar JINHA için ‘mor çizgilerini kaybetmeden’ yazacak

HABER MERKEZİ – KHK ile kapatılan Dünya’nın ilk kadın haber ajansı JINHA ile dayanışma kampanyaları sürüyor. Kadınlar seslerini duyuran haber ajansları ile dayanışma göstermeye ‘Kadınlar JINHA için yazıyor’ kampanyasıyla devam edecek. Düzenlenen basın toplantısında konuşan JINHA muhabiri Bengisu Kömürcü, “Mor çizgimizi kaybetmeden yazmaya devam edeceğiz” dedi.

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Türkiye ve Dünya’nın ilk kadın haber ajansı Jin Haber Ajansı (JINHA) ile dayanışma amacıyla İstanbul’da oluşturulan ‘JINHA Haber Noktası’ nöbeti dün sona erdi.

Nöbet, son kez Bilim Eğitim Estetik Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı’nda (BEKSAV) yapıldı.

Sona eren nöbetin ardından, kapatılan JINHA çalışanları, BEKSAV, Filmmor, Suruç’taki saldırıda yaralanan Güneş Erzurumluoğlu ve çok sayıda kadının katıldığı basın toplantısı düzenlendi.

‘JINHA mor çizgimizdir’

Basın toplantısında konuşan Filmmor Kooperatifi Kurucusu Melek Özman, kadınların emeği olan birçok mecranın kapatıldığına dikkat çekerek şunları söyledi:

JINHA mor çizgimizdir dediğimiz bir noktaya geldik. Kadınların sesi kapatıldığında Türkiye’de yasal olanın anlamı yoktu ama meşru olanın anlamı vardı. Ve biz sırtımızı kadın dayanışmasına yasladık. Yasal değildi ama meşruydu. Ve biz bu meşruiyetle JINHA susmayacak dedik. Sosyal medyadan haber nöbetlerine kadar bu meşruiyetle devam ettik.

JINHA’yla dayanışmamız devam edecek. Erkekler ne der ne hüküm verir diye bakmadık. JINHA’da böyle yazdığımız bir ajansımız. Kadın enerjisinden aldıklarımızla yolumuza farklı bir şekilde devam edeceğiz. Bundan sonra hepimiz, JINHA için yazalım. Kadınların haber yoluyla bir daha istismar edilmemesi için JINHA gibi bir ajansa ihtiyacımız var. Aynı zamanda kadınların daha güzel bir yaşamı olabilmesi için umut verecek JINHA’nın olması önemli.

‘Kadınlar susmamalı yazmaya devam etmeli’

JINHA çalışanı Perihan Kaya, “8 Mart’ta kurulmuştuk. Birkaç kişi ile başlamıştı ama bugün birçok çalışanımızla yolumuza devam ediyoruz” dedi.

Kaya, şu ifadeleri kullandı:

Kapatıldığımız gece haber nöbetine başladık. Yaklaşık 20 gündür İstanbul’da dayanışma devam ediyor. Kadınlar susmamalı yazmaya devam etmeli. Kurumlarımız kapatılmış olabilir ama biz 80 gazeteci durmayacağımızın bilincindeyiz. Buradan susmayacağımızı belirtip ve susmamak için yazmak gerektiğini söylüyoruz. Biz kadınlar, bütün alanlarda varız. Evde, sokakta, iş yerinde, fabrikalardayız. Bu nedenle bulunduğumuz her alanı yazıp bu hükümeti rahatsız etmemiz gerekiyor. Tüm kadınlara çağrımız gelin hep beraber yazalım. Yaşadıklarımızı paylaşalım. Sesimizi duyuralım” şeklinde ifade etti.

‘Mor çizgimizi kaybetmeden yazmaya devam edeceğiz’

Toplantıda söz alanlardan JINHA muhabiri Bengisu Kömürcü, kapatıldıkları günden bu yana susmayacaklarını dile getirdiklerini, haber yapmaya devam edeceklerini söylediklerini vurguladı. Mekanlarının olmamasının haber yapmalarına engel teşkil etmediğini söyleyen Kömürcü, “Mor çizgimizi kaybetmeden yazmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

‘JINHA kadınların sesi oldu’

Güneş Erzurumluoğlu ise, JINHA’nın ilk günden bu yana yanında olduğunu söyledi. Erzurumluoğlu, “Ben Güneş, Suruç gazisiyim. JINHA kadınların sesiydi, benim sesim oldu” dedi.

Yürüyebilmesi için başlatılan “Umuda el ver güneş yeniden doğsun” kampanyasında JINHA’nın kendisi ile dayanışma gösterdiğini belirten Erzurumluoğlu, “Kadınların sesi oldular benimde sesim oldular. JINHA susmayacak” dedi.

‘JINHA ile dayanışmaya devam’

Son olarak söz alan BEKSAV çalışanı Meral Şahin, “Birçok kurum kapatıldı. JINHA’ya kapımızın her türlü açık olduğunu ve dayanışacağımızı söylüyoruz. BEKSAV olarak kapatılan kurumların yanında olacağız” dedi.

JINHA ile dayanışmak isteyen kadınlar, “Kadınlar JINHA için yazıyor” kampanyasına yazılarını, [email protected] adresine gönderebilir.