Ana SayfaGüncelKadınlar polis müdahalesine rağmen Ankara’da eylemdeydi

Kadınlar polis müdahalesine rağmen Ankara’da eylemdeydi

HABER MERKEZİ – Ankara Kolej Meydanı’nda 25 Kasım vesilesiyle bir araya gelerek yürüyüş düzenlemek isteyen kadınlara polis müdahale etti. Müdahale ve gözaltılara rağmen tekrar bir araya gelen kadınlar “Biz kadınlar hayatlarımıza sahip çıkıyoruz, erkek egemen sisteminize itaat etmiyoruz” dedi.

Ankara’daki kadın örgütleri, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü sebebiyle Sakarya Meydanı’nda açıklama yaptı.

Polis, Kolej Meydanı’nda bir araya gelerek Sakarya Meydanı’na yürümek isteyen 17 kadını darp ederek gözaltına aldı.

Müdahalenin ardından yeniden Sakarya Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar, “Ey devlet, var gücünle biz kadınlara saldıra dur, biz kadınlar senden korkmuyoruz” dedi.

Ankara Kadın Platformu adına basın açıklamasının Türkçe metnini Sevinç Koçak, Kürtçe metnini ise Özlem Ateş okudu.

ankara kadın eylemi

“Mırıldan diye erkeklere akıl veren, madam gibi değil adam gibi diyen eril siyasetçilerin erkek şiddetini ve cinsiyetçiliği meşrulaştırmasına karşı susmuyoruz” diyen Koçak şunları söyledi:

Erkekler mırıldana dursun, kadınlar hayatları için haykırıyor. Geçen yıl 25 Kasım’dan bu 25 Kasım’a erkekler tarafından öldürülen 332 kadın için susmuyoruz. Mırıldan diye erkeklere akıl veren, madam gibi değil adam gibi diyen eril siyasetçilerin erkek şiddetini ve cinsiyetçiliği meşrulaştırmasına karşı susmuyoruz.

Barış isteyen akademisyenleri, kadın gazetecileri, yazarları, eğitimcileri haksız, hukuksuz bir şekilde işten çıkarılarak sesimizi kısacağımızı düşünenlere inat, susmuyoruz. Halkın iradesiyle seçilmiş, biz kadınların sesi olmuş kadın milletvekilleri ve belediye başkanları tutuklayarak biz kadınları susturacağını sananlar, susmuyoruz. 12 yaşındaki çocuklarda rıza aranmasına, çocukların istismarcılarıyla zorla evlendirilmesine neden olabilecek TCK 103. maddeye getirilen yeni düzenlemeyi asla kabul etmiyoruz! Bu yasa iptal edilene kadar, tüm çocuklar için asla susmuyoruz.

‘Korkmuyoruz’ mesajı veren Koçak, sözlerini şöyle sürdürdü:

Ey devlet, var gücünle biz kadınlara saldıra dur, biz kadınlar senden korkmuyoruz. OHAL bahanesiyle bir gecede çıkardığınız kararnamelerle hukuksuzlukta rekor kıranlar, bunun adı darbedir, darbenizden korkmuyoruz.

Polislerini üzerimize salarak, biz kadınları haklarımızı aradığımız, irademizi savunduğumuz için gözaltına almaya, tutuklamaya çalışarak bizleri sindireceğini sananlar, cevabımız bellidir, korkmuyoruz. Kadınlar için mücadele eden dernekleri, kadın haberciliği yapan basın yayın organlarını kapatmaya çalışarak biz kadınları sindirebileceğini sananlar, korkmuyoruz. Erkek-devlet şiddetine, biz kadınlar asla ama asla itaat etmiyoruz.

Kadınlar, gözaltına alınanlar serbest bırakılana kadar Sakarya Meydanı’nda beklemeye devam edeceklerini duyurdu.