Ana SayfaGüncelKadınlardan kapatılan derneklere destek: Mücadelemiz mühürlenemez

Kadınlardan kapatılan derneklere destek: Mücadelemiz mühürlenemez

HABER MERKEZİ – Kadın örgütleri, OHAL kapsamında çıkarılan KHK’ler ile çok sayıda kadın derneğinin kapatılmasını dün akşam Kadıköy’de yaptıkları eylemle protesto etti. Kadınlar, ‘bedenlerimizi savaş meydanı olarak görenlere, kararlarımızı tanımayanlara karşı mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz’ dedi. 

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile kadın derneklerinin kapatılması, İstanbul’daki kadın örgütleri tarafından Kadıköy Khalkedon Meydanı’nda yapılan eylemle protesto edildi.

Eylemde, kapatılan kadın derneklerinin isimleri tek tek okunarak her okunan dernek için “Burada” diye haykırıldı.

Sık sık, “Direne direne kazanacağız”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Kadınların mücadelesi mühürlenemez”, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” sloganlarının atıldığı eylemde mücadeleye devam edeceği vurgulandı.

Eylemde, “Kadın mücadelesi mühürlenemez, kadın kurumlarına sahip çıkıyoruz” yazılı pankart açılarak, “Kadınların mücadelesi mühürlenemez”, “Kadınlar her halde direnişte”, “Jin jiyan azadî”, “OHAL sizin eril hallerinizdir” yazılı dövizler taşındı.

Kadınlar adına açıklamayı okuyan Naciye Ertaş, devletin kadınlara karşı şiddet ve ayrımcılığı engellemek yerine bu şiddetle mücadele eden kadınların güçlenmesini önlemeye çalıştığını kaydetti.

‘Eril zihniyetin son hedefi kadın kurumları’

Ertaş, şunları söyledi:

Kadınların her gün şiddete uğradığı, öldürüldüğü bir ülkede eril zihniyetin son hedefi kadın kurumları oldu. Kapatılan kurumlar arasında çocuklar ile insan hakları, hukuk ve demokrasi için mücadele eden kurumlar da yer aldı. Medyada çıkan haberler üzerinden tutulan listelere göre Ekim ayında erkekler tarafından 25 kadın ve kız çocuğunun öldürüldü, 2016’nın ilk on ayında ise bu sayı 220’ye ulaştı. Bir yıldan az bir sürede 220 kadın öldürülüyor; ama kadınların şiddete uğradıklarında başvurabilecekleri, destek alabilecekleri, kadın kurumları kapatılıyor!

Ertaş, kadın mücadelesinin bina ve masadan ibaret olmadığını belirterek, “Bunca yılın kazanımlarının, deneyimlerinin, hayallerinin bir mühür ile silinmesi mümkün değil” dedi.

Ertuş sözlerini şöyle sürdürdü:

3 çocuk, 5 çocuk diyerek biz kadınların hayatına müdahale eden, yaşam alanı tanımayan, kararlarımıza saygı duymayan, bedenlerimizi savaş meydanı olarak görenlere karşı mücadelemizden vazgeçmeye niyetimiz yok. Kapatılan kadın dernekleri açılana ve KHK’ler iptal edilene kadar sokakta olacağız.

Kapatılan kadın kurumları

Kapatılan kadın kurumları arasında; Adıyaman Kadın Yaşam Derneği, ANKA Kadın Araştırma Derneği, Bursa Panayır Kadın Dayanışma Derneği, Gökkuşağı Kadın Derneği, Kongreya Jinen Azad (KJA), Muş Kadın Çatısı Derneği, Van Kadın Derneği, Ceren Kadın Derneği bulunuyor.

Eyleme katılan kadın örgütleri şu şekilde: Barış için Kadın Girişimi, KJA, HDP-HDK Kadın Meclisleri, KESK İstanbul Kadın Meclisi, Halkevci Kadınlar, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Sosyalist Kadınlar, Üniversiteli Kadın Kolektifi, 78’liler Federasyonu Kadınlar, Kadına Şiddette Karşı Müslüman Kadınlar, Demokratik Kadın Hareketi, EHP’li Kadınlar, İlerici Kadınlar Meclisi, SYKP’li Kadınlar, Anarşist Kadınlar, TMMOB İstanbul İKK, Yoğurtçu Kadın Forumu, Kadın Emeği Kolektifi.

 

 

Previous post
Canlı yayında CHP'li Erdoğdu ile AKP'li Oğan arasında kavga
Next post
Leonard Cohen’in ölümü: 'Ani, beklenmedik ve huzurlu'