Ana SayfaGüncel‘KCK basın’ davası: Hakim ve savcıların akıbeti araştırılacak

‘KCK basın’ davası: Hakim ve savcıların akıbeti araştırılacak

HABER MERKEZİ – 46 gazetecinin yargılandığı ‘KCK basın davası’nda mahkeme, dosyanın soruşturma ve kavuşturma aşamasında yer alan ve büyük çoğunluğu tutuklu olan yargı mensuplarının akıbetinin ve haklarındaki ihraç kararlarının araştırılmasına karar verdi.

Türkiye tarihinde en fazla gazetecinin yargılandığı ‘KCK basın davası’ olarak bilinen davanın duruşması İstanbul 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

46 gazetecinin tutuksuz yargılandığı davaya gazetecilerin bir bölümü ve avukatları katıldı.

Duruşmada söz alan avukatlar, toplanan delillerin ve işlemlerin hukuka aykırı olması nedeniyle dosyadan çıkarılarak beraat kararı verilmesini talep etti.

Avukatlar ayrıca yargılamanın önceki aşamalarında yer alan yargı mensuplarının şu an ‘örgüt üyeliği’ suçlamasıyla cezaevinde olduğunu hatırlatarak mahkemeden bu yargı mensuplarının akıbetlerini soruşturmasını da talep etti.

Avukatların savunmalarının ardından iddia makamı dosyadaki eksikliklerin giderilmesi amacıyla duruşmanın ertelenmesini istedi.

Savcının mütalaasının ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, dosyanın soruşturma ve kavuşturma aşamasında yer alan yargı mensupları ile ilgili bugün ki konumlarının araştırılması için HSYK sitesinde ihraç kararlarının araştırılması yönünde karar vererek,  duruşmayı 28 Şubat 2017 tarihine erteledi.

Davanın geçmişi

2011’in Aralık ayında Dicle Haber Ajansı, Özgür Gündem, Azadiya Welat, Demokratik Modernite ve Fırat Dağıtım gibi Kürt basın kuruluşlarına dönük operasyonda 46 çalışan gözaltına alınmış, 32’si tutuklanmıştı.

Gazetecilerin röportajları, takip ettikleri basın açıklamaları, notları, haber kaynakları ile telefon görüşmeleri gibi bir çok gazetecilik faaliyeti iddianamede suç delili olarak yer aldı.

32 tutuklunun 17’si iki yıl süren yargılama boyunca tahliye edilirken geriye kalan tutuklular ancak Özel Yetkili Mahkemeler kaldırıldıktan sonra tahliye olabildi.

Gazeteciler ÖYM’lerin kaldırılmasının ardından yargılamanın devam etmesinin anayasaya aykırı olduğunu hatırlatarak dava dosyasının Anayasaya aykırı olduğu yönündeki iddialarının Anayasa Mahkemesi tarafından incelenmesini talep etti.

Mahkeme bu talebi kabul etmiş fakat 1 yılı aşkın süre Anayasa Mahkemesi’nden cevap gelmeyince davaya devam etme kararı almıştı.

Özel Yetkili Mahkemeler sürecinde yargılamayı yürüten İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi üyelerinin tamamı darbe girişiminin ardından Gülen cemaati mensubu oldukları iddiasıyla “örgüt üyeliği” suçlamasıyla tutuklanmıştı. Mahkeme üyesi hakimler aynı zamanda görevden ihraç edilmişlerdi.

Yargılamada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) de Türkiye’den savunma istedi.

AİHM hükümetten yargılama sırasında gazetecilerin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 1, 3, 5, ve 10’uncu maddelerinde belirtilen hakların ihlal edilip edilmediğini Ocak 2017’ye kadar cevaplamasını istedi.