Ana SayfaGüncelKılıçdaroğlu: Tek dertleri başkanlık; ekonomiyi düzeltelim, ne istiyorsan getir destek verelim

Kılıçdaroğlu: Tek dertleri başkanlık; ekonomiyi düzeltelim, ne istiyorsan getir destek verelim

HABER MERKEZİ – CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ‘başkanlık sistemi’ tartışmalarına ilişkin “Türkiye ateş yerine dönmüş, tek dertleri var başkanlık. Olmayacak arkadaş. Ekonomiyi düzeltelim, ne istiyorsan getir destek verelim” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Meclis’teki grup toplantısında konuştu.

Anayasa değişikliği ve ‘başkanlık sistemine’ ilişkin açıklamalarda bulunan Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

‘Başkanlık sistemi’

Türkiye ateş yerine dönmüş, tek dertleri var başkanlık. Olmayacak arkadaş. Ekonomiyi düzeltelim, ne istiyorsan getir destek verelim. ‘Bizim bir adamımız var, başkan olacak’. Aklını kiraya verenler ülkeyi yönetemezler. Başkanlık, rejim tartışmasıdır. Sen Türkiye’nin rejimini değiştiriyorsun. Cumhuriyeti diktaya dönüştürmek istiyorsun. Cumhuriyeti demokrasiyle taçlandırmak bizim hedefimiz.

Rektörlük seçimlerinin kaldırılması

KHK’yla rektör seçimi düzenlemesini yaptılar. Sayın Meclis Başkanı, bu düzenlemeye benim değil önce sizin itiraz etmeniz lazım. Parlamentoda geri çekilen bir düzenleme, KHK’yla yeniden getiriliyor. Yeri gelince itiraz ediyorlar, ‘milli irade’ diyorlar… Koskoca profesörler kendilerine başkan seçecekler. Bunu kaldırdılar. Neden? Üniversitede çalışanlar birbirlerini kötülüyormuş.

12 Eylül’e döndüler. Rektörleri Kenan Evren kendisi atıyordu. Üniversitede seçim yapılması yasaklandı. Boğaziçi Üniversitesi’nde Gülay Barbarosoğlu aylar önce yapılan seçimde yüzde 86 oy almıştı. Aylarca beklettiler, atama yapmadılar. Bunların demokrasi anlayışı budur, demokrasiden dikta yönetimini anlıyorlar.

Söz veriyorum; CHP iktidarında seçimi geri getireceğiz, öğrenciler de oy kullanacak. Üniversiteyi özerk hale getireceğiz, üniversitede her şey tartışılacak. Üniversite öğrencilerinin yurt sorunu kalmayacak.

Ekonomi

Neredeyse her iki kişiden biri icralık durumda. 17 milyon 777 kişi borç batağında. Dolar almış başını gidiyor. Şirketler zarar ediyor. Hiçbir işadamının ağzını bıçak açmıyor. Diyorlar ki ‘Doların yükselmesi Türkiye’nin gücünü gösteriyor’. Hayatımda böyle bir danışman görmedim.