Ana SayfaGüncelKolektif ve ekolojik bir avlu: Şirince’de Türkiye’nin ilk alternatif Tiyatro Medresesi

Kolektif ve ekolojik bir avlu: Şirince’de Türkiye’nin ilk alternatif Tiyatro Medresesi

HABER MERKEZİ – Şirince’de imece usulü kurulan Türkiye’nin ilk Tiyatro Medresesi’nde, alternatif sanat eğitimi hayata geçiyor.

İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Şirince köyünde, 6 dönümlük bir arazide imece usulüyle kurulan Tiyatro Medresesi’nde, anaakım eğitime karşı kolektif bir ruhla alternatif sanat eğitimi hayata geçiyor.

2011 yılının ekim ayında temelleri atılan Tiyatro Medresesi, 2012 yılının ekim ayında atölye çalışmalarını başlattı.

Taş ve eski tuğlalardan inşa edilen medresede, ‘Renkli Sokak Odaları’, ‘Beyaz Oda’, ‘Koğuş’, ‘Direkli Ev’ ‘Köşe Odalar’, ‘Koridor Odaları’, ‘Oğuz Atay Salonu’, ‘Adalet Ağaoğlu Salonu’, ‘Stüdyo’, ‘Amfi Tiyatro’, ve ‘Behram Yiğit Kütüphanesi’ bölümleri bulunuyor.

800 metrekarelik revaktan bakınca uçsuz bucaksız, sanki karşıdaki dağlarla birleşiyormuş hissi veren Çim avluda ise sabahları doğan güneşi izlemek ve akşam serinliğinde çalışma yapmak katılımcılar için tam ideal bir alana bürünüyor.

Kolektif ruhla inşa edildi

tiyatro medresesi

Ağırlıklı olarak tiyatro faaliyetinin yürütüldüğü Tiyatro Medresesi’nde sayısız müzik, seramik, yazı, edebiyat ve felsefe kampları düzenleniyor.

Medresede yaz döneminde atölye çalışmaları yapılırken, kış dönemlerinde ise bireysel çalışmalar ve kamplar yapılıyor. Düzenlenen atölye, kamp ve oyunların geliri ile Tiyatro Medresesi’nin ekonomisi sağlanıyor.

Medreseye her yıl ilginin daha da artığını vurgulayan Tiyatro Medresesi’nin kurucularından olan Yönetmen Celal Mordeniz, Tiyatro Medresesi’nin katılımcılar arasında dayanışma ruhunu açığa çıkardığına dikkat çekti.

“Biz buraya bekçilik yaptığımızı düşünüyoruz gelecek kuşaklara bırakılacak bir yer olarak düşünüyoruz” diyen Mordeniz, Tiyatro Medresesi’nin yapılışında yoğun bir kolektivimizin olduğunu ifade etti.

Vejetaryen dostu bir mutfak

tiyatro medresesi

Tiyatro Medresesi’ne gelen gönüllüler mutfaktan bahçe işlerine kadar birçok işte çalışıyor. Tiyatro Medresesi’nde Ege mutfağı ağırlıklı zeytinyağlı yemekler yapılıyor.

Sağlık açısından etin fazla tüketilmediği Tiyatro Medresesi’nde sebze ağırlıklı vegan ve vejetaryen dostu menüler çıkıyor.

Medrese kimyasal ilaç kullanmadan yetiştirdiği zeytin ağaçlarından ise kendi organik zeytinyağlarını elde ediyor.

Her yaz küçük bir bostanın yetiştirildiği Tiyatro Medresesi’nde, bostanda yetiştirilen ürünlerde ilaç ve kimyasal gübreler kullanılmazken elde edilen organik ürünler medresenin mutfağında kullanıyor.

Medresenin bahçesinde bulunan incir ağaçlarından ise yapılan incir reçelleri katılımcılara veriliyor.

İnziva ve buluşma hali

Tiyatronun kamusal alan yaratma gücünün hep hatırlanması gerektiğini ifade eden Mordeniz, şunları söyledi:

Medresenin geniş bir avlu ve revaklı inşa edilmesinin altında da bu düşünce yatıyor. Medrese mimarisinin hem bir inziva hem de bir buluşma halini içeren ikili bir yapısı var. İnziva halinde üretilenler, klasik medrese mimarisinin en önemli unsuru olan avluda bu kendine özgü kamusal alanda, başkalarıyla paylaşılacak. O yüzden Medrese’de bir yoğunlaşma ve bu yoğunlaşmaya derinlik katan bir ortak yaşam atmosferi oluşacağını umuyoruz.

Farklı bir süre, usul ve muhteva

tiyatro medresesi

Tiyatro Medresesi’ndeki atölyelerin içeriğinin atölyeye gelen hocalar tarafından belirlendiğini ifade eden Mordeniz, şunları söylüyor:

Tercihimizi modern zamanların okullarından yana değil her öğrenci için farklı bir süre, usul ve muhteva taşıyan medreseden yana kullandık. Tiyatro Medresesi’nde, ustaların da çıraklarla birlikte öğrenmeye devam ettiği ve böylece bir ekolün nesilden nesile yenilenerek aktarıldığı bir gelenek inşa etmek istiyoruz.

Türkiye’nin ilk alternatif medresesi

“Burası klasik bir okul değil, katılımcılar okulun bir parçasına dönüşüyor” diyen Mordeniz, şöyle devam ediyor:

Ortak yaşam için basit kurallarımız var. Burası özel olarak sivil itaatsizlik yapalım diye yaptığımız bir yer değil ama sivil itaatsizlik de diyebiliriz. Medresenin yerleşik eğitim modellerine, yerleşik okul kurallarına karşı alternatif bir yer olduğunu söyleyebiliriz

Tiyatro Medresesi sanat alanında Türkiye’de ilk oluşumuz. Türkiye’de oyunculuk eğitimi konusunda bir sıkıntı olduğunu biliyoruz. Bu boşluğu dolduracak bir yer yapmak istedik. Doğrudan öğrencilerin söylemlerinden anladığımız kadarıyla gerçekten de Tiyatro Medresesi’nin alternatif bir durumu var.

‘Devlet köstek olmasın’

tiyatro medresesi

Mordeniz, ‘Türkiye’nin sanata ve sanatçıya olan bakış açısını nasıl değerlendiriyorsunuz?’ sorusuna kahkaha atarak, ironik bir dille “Türkiye’de sanata ve sanatçıya bir bakışın olduğunu düşünmüyorum” yanıtı veren Mordeniz, şunları söylüyor:

Türkiye’de bir değer bilmezlik var. Memleketin genel hali bu kendi değerimizi kendimiz oluşturmamız gerekiyor. Devletin bu konuya eğilmesi ve ciddi anlamda destek vermesi gerekiyor. Ya da kendi inisiyatifini kurmaya çalışan topluluklara en azından destek olmasa bile köstek olmayı bıraksa bence Türkiye’de tiyatro müthiş atılım yapar diye düşünüyorum.

Kaynak: dihaber

Previous post
Nor Radyo dayanışma gecesi 10 Aralık'ta
Next post
Türkiye ve soykırıma giden yol - Djene Bajalan