Ana SayfaGüncelMalatya’daki tarihi Taşhoron Kilisesi harabeye döndü

Malatya’daki tarihi Taşhoron Kilisesi harabeye döndü

HABER MERKEZİ – Malatya’da Hrant Dink’in çocukluğunun da geçtiği mahalledeki tarihi Taşhoron Kilisesi 2012’deki restorasyon çalışmasının yarım bırakılması nedeniyle kaderine terk edildi.

Malatya’da 18’inci yüzyılın ikinci yarısında inşa edildiği tahmin edilen, Taşhoran (Surp Yerrortutyun) Kilisesi 2012 yılında başlanan restorasyonu bitirilmeden yarım bırakıldı.

Mülkiyeti Malatya Büyükşehir Belediyesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Milli Emlak Genel Müdürlüğü arasında paylaşılan kilisede 4 yıl önce başlanan kilisenin restore ve onarım çalışmalarında, tarihi binaya dikilen iskeleler olduğu gibi dururken, bakımsız ve ilgisiz olmasından dolayı harabeye dönen kilise kaderine terk edildi.

Mahalle muhtarı İsmail Kurtoğlu 1970’li yıllara kadar çok sayıda Ermeni ailenin burada yaşadığını belirterek, o tarihteki saldırılar ve 1980 darbesi sonrasında kalan son ailelerin de göç etmek zorunda kaldığını anlattı.

Yıllar öncede kilisenin topraklı olan kubbesinin çöktüğünü belirten Kurtoğlu, şunları söyledi:

Kilisenin 2012 yılında restore ve onarımı için başlatılan çalışmalar biz mahalle sakinlerini sevindirmişti. Kilisenin onarım ve restore çalışmalarını yürüten taşeron firma tarafından kilisenin içerisinde bulunan duvarlardaki derzler dolgularla kapatıldıktan sonra dış çevresini de beyaz kumla yıkadı. Kilisenin içine, restore ve onarım için, iskeleler kuruldu. Aldığımız duyumlara göre firmaya verilecek olan ödenek sağlanmadığı için firma işi bıraktı.

Kilisenin bakım ve ilgisizlikten dolayı kendi kaderine bırakılmış durumda olduğunu dile getiren Kurtoğlu, yıllar önce kilisenin topraklı olan kubbesinin çöktüğünü, son zamanlarda ise definecilerin hedefinde olduğunu aktardı.

Taşhoran Kilisesi

taşhoron kilisesi

Kilisenin 18. yüzyılda inşa edildiği tahmin ediliyor.

Halk arasında Taşhoran olarak da bilinen kilisenin kitabesi zamanla silindiğinden ne zaman ve kim tarafından yapıldığı bilinmiyor.

Kesme taştan, dikdörtgen bazilika planlı yapılan kilisenin taşıyıcı elemanları kesme taştan tonoz biçiminde.

Kilisenin inşa edildiği dönemde kentte yoğun olarak Ermeniler yaşıyordu.

Ayrıca kilisenin bulunduğu yer, öldürülen gazeteci-yazar Hrant Dink’in de yaşadığı Çavuşoğlu Mahallesi’nde yer alıyor.

Previous post
Siirt’teki maden faciasında 2 işçinin daha cenazesine ulaşıldı
Next post
Küba'nın efsanevi lideri Fidel Castro hayatını kaybetti