Ana SayfaDünya“Medya sadece erkek bilim insanlarının görüşüne yer veriyor”

“Medya sadece erkek bilim insanlarının görüşüne yer veriyor”

HABER MERKEZİ – Medya araştırma şirketi Osservatorio Pavia’nın yaptığı araştırmaya göre, İtalya’da gazeteciler, bilim alanında görüş almak için yüzde 80 oranında erkek bilim insanlarına mikrofon uzatıyor. Bilim kadınları, bu ayrımcı tutuma karşı bir internet sitesi kurarak kendilerini tanıtma yoluna gittiler.

Avrupa Birliği’nin Toplum Araştırma ve Geliştirme Enformasyon Hizmetleri verilerinden derlediği bilgilere göre İtalya’da üniversitelerin akademik personelinin 3’te 1’ine yakınını kadınlar oluşturuyor. Fakat bilim kadınlarının medyada temsili yüzde 20’lerde.

Verilere göre; araştırma görevlilerinin yüzde 41,3’ü kadınlardan, profesörlerin ise yalnızca yüzde 11,5’i kadınlardan oluşuyor. Ara kademelerdeki kadınların oranı da yüzde 29,4 seviyesinde.

Medya araştırma şirketi Osservatorio Pavia’nın yaptığı araştırma sonuçlarına göre; İtalya’da bilimsel görüş almak isteyen gazeteciler, TV muhabirleri ya da programcıları, yüzde 80 oranında erkek bilim insanlarını tercih ediyor.

100Esperte

Bu tutuma karşı yüksek beceri ve başarılı kariyerlerine rağmen ikinci plana atılan 100 bilim kadını, “100Esperte (100 uzman kadın)” adlı bir internet sitesi kurdu.

Yaklaşık iki yıllık çalışmanın sonucu ortaya çıkan sitede, “100 kadın, kalıplaşmış yargılara karşı” sloganı vurgulanıyor.

Osservatorio Pavia ve Giulia Kadın Gazeteciler Derneği’nin girişimiyle oluşturulan sitede, çeşitli alanlarda uzman olan 100 bilim kadınının fotoğrafları, özgeçmişleri ve iletişim bilgilerine yer aldı.

Online bir kataloğun yer verildiği sitedeki uzmanların sayısının yakında aratacağı belirtildi.

İnternet sitesinin açılış sayfasında paylaşılan mesajda şu ifadelere yer verildi:

Dünyadaki birçok araştırmayla da, nadiren kadınlardan uzman görüşü alınıyor. Küresel Medya Gözlem Projesi’nin (Global Media Monitoring Project) 2015 yılı verilerine göre; çeşitli alanlarda görüşüne başvurulan uzmanların yüzde 82’si erkek.

“100Esperte” projesinin kurucularından olan, Giulia Kadın Gazeteciler Derneği üyesi Luisella Seveso, Wikipedia’nın da kendilerini yeterince ‘ansiklopedik’ bulmadığına dikkat çekti.

Projenin Avrupa Konseyi’nde çok beğenildiğini de belirten Seveso şunları söyledi:

Meslektaşlarım Monia Azzalini ve Giovanna Pezzuoli ile projeyi tamamladığımızda, seçtiğimiz bilim kadınlarının profillerine yer versin diye Wikipedia ile de irtibata geçtik. Ancak bize, onların yeterince ‘ansiklopedik’ olmadığını, onların isimleri ve aktivitelerinin medyada yeterince yer bulmamış olmasını gerekçe göstererek bunu kabul etmediler. Çoğu İtalya’da çalışan bu değerli bilim kadınlarını ne kadar az tanırsanız o kadar çok unutulmuşluğa mahkum edersiniz. Ancak şimdi biz bunu değiştireceğiz”