Ana SayfaDünyaModern insanla hiçbir teması olmayan Amazon Kabilesi’nin yeni görüntüleri

Modern insanla hiçbir teması olmayan Amazon Kabilesi’nin yeni görüntüleri

HABER MERKEZİ – Brezilya Amazonları’nda, modern insanla henüz hiçbir teması olmayan bir kabilenin, bir yıldan daha uzun bir süre sonra görüntülerine ulaşıldı.

Havadan çekilen bir dizi fotoğrafla, Brezilya Amazonları’nda, modern insanla henüz hiçbir teması olmayan bir kabilenin, bir yıldan daha uzun bir süre sonra görüntülerine ulaşıldı.

Moxihatetema kabilesinin son gözleminden bu yana, kabileye iki yeni ailenin eklendiği görülüyor.

Son gözlemlerden sonra iki adet daha sazdan çatı eklendiği gözlenirken, bunun da kabilenin henüz dış hastalıklarla tanışmadığının bir göstergesi olduğu belirtiliyor.

kabile

Moxihatetema insanları, Brezilya Devleti tarafından koruma altında tutulan bölgelerde yaşıyor olsa da, bölge 5000’den fazla yasadışı madencinin uğrak bölgesi durumunda.

Öyle ki araştırmacılar, yasadışı altın madencilerinin kabileye oldukça yaklaştığını ve kabileye ölümcül virüsleri bulaştırabileceğini belirtiyor.

Brezilya’nın kuzey kısmında ve Venezüela’nın güneyinde, yağmur ormanlarıyla kaplı bir bölge olan Yanomami Rezervi‘nde yaşayan, üç Yanomami yerli grubundan birisi olan kabile, 100 ya da daha fazla insan popülasyonuna sahip.

kabile

Moxihatetema kabilesi ile doğrudan temas kurma çabaları direnişle karşılandığından, ilerlemeleri ve güvenlikleri havadan izleniyor.

Bu direnişleri ve izolasyonları, Moxihatetema kabilesini muhtemel hastalıklardan (örneğin; sıtma) korurken, yoğun orman tabakası altındaki yerleşimlerini izlemeyi de güç duruma getiriyor.

kabile

Fotoğrafların yayılması, bu izole toplumun gizliliğinin ihlâli olarak görülebilir ancak, araştırmacıların asıl amacı kabilenin karşılaşabileceği muhtemel tehditlere ve bölgedeki yasadışı madenciliğe karşı farkındalık yaratmak.

Fotoğraflar, tipik bir Yanomami kabilesinin birkaç aileden oluşan geniş komünal evini gösteriyor. Dairedeki her çatı farklı bir ailenin evini gösteriyor ve bu evlerde kurulan hamaklar, yakılan ateşler ve saklanan yiyecekler görülebiliyor.

Yanomami toplulukları oldukça geniş bir botanik bilgisine sahip ve yaklaşık 500 bitkiyi; yiyecek, ilaç ve ev yapımında kullanıyorlar.

Avcılık, toplayıcılık yaparak ve balık tutarak kendi besinlerini sağlayan kabile, aynı zamanda da orman içerisinde, temizledikleri geniş bahçelerde manyok ve muz gibi besinlerin yetiştiriciliğini yapıyor.

Kabilenin ruhani liderlerine Yanomami şamanları deniyor ve kabile insanları “ruhani dünya” ile iletişime geçtiklerine inandıkları Yakoana isimli halüsinojenik bir kokuyu çekerek ritüeller düzenliyor.

Kabilenin, dış dünyanın ‘ilerleme’ ve ‘gelişim’ kavramlarına gerek duymadan başarıyla hayatta kalma kapasitesine sahip olduğu görülüyor.

Ancak ne var ki; arazileri korunmadıkça, bu kabilelerin her an “modern” insan felaketiyle karşı karşıya kalmaları oldukça muhtemel.

Kaynak: bilimfili