Ana SayfaDünyaMüslim: YPG operasyonda olacak, Rakka burnumuzun dibinde

Müslim: YPG operasyonda olacak, Rakka burnumuzun dibinde

HABER MERKEZİ – Rakka Operasyonu’na ilişkin konuşan PYD Eş Başkanı Salih Müslim, YPG’nin Suriye Demokratik Güçleri çatısı altında harekâta katılacağını söyledi. Müslim, Türkiye’nin operasyonda yer almaması gerektiğini savunurken “Gelirlerse IŞİD’i desteklemeye gelirler” dedi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “El Bab’ı aldıktan sonra Minbic’e yöneleceğiz” açıklamasını da değerendiren Müslim, Türkiye’nin buraya ilerlemesi durumunda Suriye Demokratik Güçleri ile çatışma çıkabileceği uyarısında bulundu.

ABD, IŞİD’in ‘kalesi’ konumundaki Rakka için operasyon sinyalini geçtiğimiz günlerde verdi.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook operasyonun haftalar içinde başlayacağını duyurdu.

Bölgedeki Kürt güçlerinin Rakka Operasyonu’na katılması konusunda ise ABD ve Türkiye’den farklı açıklamalar gelmeye devam ediyor.

ABD’li General Stephen Townsend, YPG’nin de aralarında olduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin Rakka’yı kuşatacak kapasitedeki tek güç olduğunu söylemişti.

  ABD: Rakka'yı kuşatabilecek tek güç Demokratik Suriye Güçleri

Buna karşılık Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Savunma Bakanı Fikri Işık ise geçen hafta Rakka’da YPG’nin değil Türkiye’nin olması gerektiğine yönelik açıklamalar yapmıştı.

Başbakan Yıldırım, “Rakka Operasyonu’nda YPG varsa biz yokuz” demişti.

  Yıldırım: Rakka Operasyonu'nda YPG varsa biz yokuz

Müslim: YPG de Rakka Operasyonu’nun içinde

Tartışmalar sürerken PYD Eş Başkanı Salih Müslim, YPG’nin Suriye Demokratik Güçleri çatısı altında Rakka harekâtına katılacağını söyledi.

BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Müslim, “Oradaki demokratik yönetim kurumları açıklama yaptı, ‘Biz buna hazırız’ dediler. YPG de bunun içindedir ve katılacaktır” dedi.

Müslim, Rakka’nın YPG için önemini ise şöyle anlattı:

Rakka bizim burnumuzun dibindedir. Kuzey Suriye’ye gelen saldırılar hep Rakka’dan geliyor. Cizir’e de yakın, Kobane’ye de. Kendimizi savunmak için Rakka’da IŞİD’in bulunmaması gerekir. Rakka güvenlik gerekçesiyle bizim için çok önemlidir.

Türkiye’nin Rakka Operasyonu’na dahil olacağını düşünmediğini söyleyen Müslim, şunları söyledi:

Türkiye’nin buralara yaklaşmaması gerekir. AKP’nin hem iç hem dış politikası bütün Orta Doğu’yu karıştıracak ve bunun zararı Türkiye’ye dokunacak. Bütün dünya biliyor ki IŞİD’i destekleyen, onu saldırtan ülke Türkiye’dir.

Türkiye Rakka’ya gelirse DAİŞ’i desteklemek için gelir, ona karşı savaşmak için değil. Musul’a girme isteği de orada IŞİD’i desteklemek içindir.

Erdoğan’ın açıklaması ve çatışma uyarısı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “El Bab’ı aldıktan sonra Minbic’e yöneleceğiz” açıklamasına ilişkin de konuşan Müslim, bugüne kadar Türkiye’nin desteklediği grupların Suriye Demokratik Güçleri ile ittifak yapan yerel güçlerle çatıştığını belirtti, Türkiye’nin Minbic’e ilerlemesi durumunda Suriye Demokratik Güçleri ile çatışma çıkabileceği uyarısında bulundu.

PYD Eş Başkanı Müslim, YPG’nin Rakka Operasyonu’nda Suriye Demokratik Güçleri içinde hareket edeceğini ve kenti IŞİD’in elinden aldıktan sonra silahlı güçlerin kendi bölgelerine çekileceğini de söyledi.

Müslim, Rakka’nın IŞİD’den alınmasından sonra Kuzey Suriye Federasyonu’na dâhil olup olmayacağına ise buna, kentte oluşacak yerel yönetimin karar vereceğini belirtti.