Ana SayfaGüncelOHAL’de basın: Tutuklu gazeteci sayısı 142’ye çıktı

OHAL’de basın: Tutuklu gazeteci sayısı 142’ye çıktı

HABER MERKEZİ – P24 Bağımsız Gazetecilik Platformu Olağanüstü Hal’de Gazeteciler raporunun 34.’sü yayımladı. Cumhuriyet Gazetesi’nin yazar ve yöneticilerinden 9’unun tutuklanmasının ardından cezaevindeki gazeteci sayısı 142 oldu.

Punto24 Bağımsız Gazetecilik Platformu (P24) OHAL sürecinde basına yönelik baskılara ilişkin hazırladığı “OHAL’de Gazeteciler” raporunu yayınladı.

Raporda internete erişim engeli, gazeteci tutuklamaları ve gözaltılara yer verildi.

Cumhuriyet Gazetesi’nin yazar ve yöneticilerinden 9’unun tutuklanmasının ardından cezaevindeki gazeteci sayısı 142’e çıktığı belirtilen raporda internete erişim engeline dair şu ifadelere yer verildi:

5 Kasım günü, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından operatörlere gönderilen bir talimat ile VPN servislerinin kapatılması istendi. Bu servisler arasında Türkiye’de  kullanıcıların en sık kullandığı VNP sağlayıcıları  Tor Project, VPN Master, Hotspot Shield VPN, Psiphon, Zenmate VPN, TunnelBear, Zero VPN, VyprVPN, Private Internet Access VPN, Espress VPN, IPVanish VPN var.

Karar, 4 Kasım günü tüm Türkiye’de internet kesintisi yaşanmasının ardından geliyor. 4 Kasım günü, Whatsap de dahil olmak üzere birçok sosyal medya mecrasına erişim bloke edildi.  Ekim ayının özellikle son haftasında, Diyarbakır başta olmak üzere Doğu illerinde internete erişim yasaklanmıştı. Türkiye’de sosyal medya sitelerinin yasaklanmasının olağan bir uygulama olduğu, bundan daha az tepki çekeceği düşünülen internet yavaşlatmaya da sıkça başvurulduğu biliniyor.

Raporun ayrıntılarına buradan ulaşılabilir.