Ana SayfaGüncelRoberto Calasso’nun kaleminden Kafka’nın ‘benzersiz’ dünyası

Roberto Calasso’nun kaleminden Kafka’nın ‘benzersiz’ dünyası

HABER MERKEZİ – Edebiyat, edebiyatçılar, mitoloji, tarih gibi farklı konularda unutulmaz yapıtlara imza atan Roberto Calasso’nun Kafka’nın benzersiz dünyasını ele aldığı “K” adlı kitabı, Everest Yayınları’ndan çıktı.

Roberto Calasso’nun Franz Kafka’yı yeniden okuyan eseri “K” Everest Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Bu eserinde Calasso, kendine has araştırma yöntemi ile Kafka’nın eserlerinin içine giriyor.

Kafka’nın Şato ve Dava gibi romanlarında dolanan Calasso, onun karakterlerini inceliyor ve okura bir Kafka portresi sunuyor.

Edebiyat, edebiyatçılar, mitoloji, tarih gibi farklı konularda unutulmaz yapıtlara imza atan, sadece Batı edebiyatına değil, Doğu’nun dünyasına da bir o kadar derinlemesine hâkim olan Roberto Calasso, bu kez Kafka’nın benzersiz dünyasını ele alıyor.

Kafka o eşsiz romanlarında neyi anlatır? Rüya mıdırlar? Alegori mi? Yoksa bir şeyin sembolü mü? Sayısız çözüm, yorum öne sürülmüştür ama her sadık Kafka okuru hisseder, bu eserlerin üstünü örten gizem, gün yüzüne çıktıkları andan beri yerli yerinde durmaktadır. Roberto Calasso kendine has araştırma yöntemiyle, muazzam bilgi dağarcığını da kullanarak Kafka’nın eserlerinin akışına, o dolambaçlı hareketlerine nüfuz ediyor. Şato ve Dava’nın başkarakterleri K., Joseph K., gibi roman kişilerinin, neden edebiyat tarihinde benzeri olmadığı, K.’nın gerçekte kim olduğu –ya da nasıl görülmesi gerektiği– konusunu sorguluyor. Hayatı boyunca büyük bir hayranlık duyduğu Kafka’yı, gizemini bozmadan, basitleştirmeden, tüm zenginliğini ortaya koyarak anlatıyor.

K

Roberto Calasso

Çev.: Leyla Tonguç Basmacı

Everest Yayınları