Ana SayfaGüncelSavcılık çocuğun tutuklanmasını ‘gerekçelendirdi’: Davranışlarını yönlendirebiliyor

Savcılık çocuğun tutuklanmasını ‘gerekçelendirdi’: Davranışlarını yönlendirebiliyor

HABER MERKEZİ – Karabük Cumhuriyet Başsavcılığı, 3 balık çaldığı iddiasıyla 12 yaşındaki D.A. isimli çocuğun tutuklanmasını ‘gerekçelendiren’ bir açıklama yaptı. Başsavcılık açıklamasında 12 yaşındaki çocuğun ‘üzerine atılı suçların hukuki anlam ve sonuçlarını algılama, davranışlarını yönlendirme yeteneğine sahip olduğu’ ifade edildi.

Karabük’te, 2 hafta önce girdiği balıkçı dükkanından 3 balık, soğan, marul ve şalgam suyu çaldığı iddiasıyla 12 yaşındaki D.A. isimli çocuğun tutuklanmasına ilişkin Cumhuriyet Başsavcılığı, yazılı açıklama yaptı.

Başsavcılığın açıklamasında D.A.’nın suç tarihi itibariyle 12 yaşını doldurduğu ve ‘üzerine atılı suçların hukuki anlam ve sonuçlarını algılama, davranışlarını yönlendirme yeteneğine sahip olduğu’ öne sürüldü.

Açıklamada şunlar ifade edildi:

Suça sürüklenen çocuk hakkında 6’sı herkesin girebileceği yerde bırakılmakla birlikte kilitlenmiş eşya hakkında hırsızlık, 2’si mala zarar verme, diğerleri kamu kurumundan hırsızlık, işyeri dokunulmazlığını ihlal, açıkta bırakılmış eşya hakkında hırsızlık, açıktan hırsızlık suçlarından toplamda 11 adet dosya soruşturması derdest olarak yürütülmektedir.

Belirtilen şekilde habere konu edilen suça sürüklenen çocuğun balık çalma eylemine konu soruşturma dosyasının tutuklamaya konu edilen dosya olmadığı, 6 dosyanın bir grup olarak kolluk tarafından çocukla birlikte mevcutlu olarak Cumhuriyet Başsavcılığımıza sevk edildiği, balık çalma eyleminin de bu dosyalar içerisinde değerlendirildiği ve ifadesi alınması akabinde Cumhuriyet Başsavcılığımızca serbest bırakıldığı anlaşılmıştır.

Suça sürüklenen çocuğun bırakılması sonrasındaki tarihlerde işlediği 5 adet benzer eylemleri nedeniyle hazırlanan ve mevcutlu olarak Cumhuriyet Başsavcılığımıza getirilen dosyaları üzerinde yapılan değerlendirme sonucunda, içeriğindeki suçları en ağır olan ve 12-15 yaş aralığındaki suça sürüklenen çocuklar için tutuklama yasağı kapsamında bulunmayan 2016/7366 soruşturma sayılı dosya üzerinden tutuklamaya sevk edilmesi üzerine Karabük Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklandığı anlaşılmıştır.

Ne oldu?

Karabük’ün Hürriyet Mahallesi’ndeki bir balıkçı dükkanının sahibi sabah iş yerine geldiğinde dondurucudaki balıkların azaldığını görünce güvenlik kamerası kayıtlarını inceledi.

Görüntüde, 2 çocuğun kapı altındaki boşluktan içeriye girip dondurucuda dilimlenmiş 3 uskumru balığı ile marul, soğan, şalgam suyunu ve bıçağı alarak kaçtıklarını görüldüğü öne sürüldü.

Polis, kamera görüntülerinden iki çocuğu teşhis etti. Gözaltına alınan çocukların, 8 farklı iş yerinde hırsızlık olayına karıştığı da iddia edildi.

Adliyeye sevk edilen çocuklardan 12 yaşındaki D.A. çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuklandı. L.B.N. ise serbest bırakıldı.