Ana SayfaGüncelSon KHK, tutuklu öğrencilerin eğitim hakkını da elinden aldı

Son KHK, tutuklu öğrencilerin eğitim hakkını da elinden aldı

HABER MERKEZİ – OHAL kapsamında çıkartılan yeni KHK ile tutuklu öğrencilerin sınavlara giriş hakları da iptal edildi. Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma Ağı avukatlarından Hüseyin Boğatekin, düzenlemenin en temel haklardan biri olan eğitim hakkını tutuklu öğrenciler için tamamen ortadan kaldırıldığını söyledi.

ÇAĞDAŞ KAPLAN

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında Resmi Gazete’de yayımlanan 677 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’de (KHK) tutuklu öğrencilerin eğitim haklarına ilişkin de değişiklik yapıldı.

Bu KHK ile cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlü öğrencilerin sınavlara giriş hakkı iptal edildi.

KHK’nın 4’üncü maddesinde şu ifadeye yer verildi:

MADDE 4 – (1) Terör örgütü üyeliği veya bu örgütlerin faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlar sebebiyle tutuklu veya hükümlü olarak ceza infaz kurumunda bulunanlar, olağanüstü halin devamı ve kurumda barındırıldıkları süre zarfında, ülke genelinde uygulanan merkezî sınavlar ile örgün veya yaygın her türlü eğitim ve öğretim kurumları ile kamu kurum ve kuruluşları tarafından ceza infaz kurumu içinde veya dışında yapılan ya da yaptırılan sınavlara giremezler.

Av. Boğatekin: Eğitim hakkını ortadan kaldırıyor

Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma Ağı’nın (TÖDA) avukatlarından Hüseyin Boğatekin, düzenlemenin eğitim hakkının gasbı anlamına geldiğini ve en temel hak olan eğitim hakkını tutuklu öğrenciler açısından tamamen ortadan kaldırıldığını söyledi.

OHAL öncesi uygulamada da tutuklu öğrencilerin yüzde 80’inin sınavlara girişlerinin “güvenlik” gibi gerekçelerle engellendiğini hatırlatan Boğatekin, “KHK ile bu fiili yasaklama durumunun yasal zeminini hazırladılar” dedi.

Boğatekin düzenlemenin başta Anayasa olmak üzere İnfaz Kanunu da dahil bir çok yasaya aykırı olduğunu da söyledi.

414 öğrenci cezaevinde

TÖDA’nın verilerine göre, Türkiye’de 414 öğrenci, “örgüt üyeliği”, “örgüt propagandası” iddialarıyla cezaevlerinde.

Üstelik bu sayı sadece tutuklu öğrencilerin sayısı. Hükümlü öğrencilerinki ise tam olarak bilinmiyor.