Ana SayfaGüncelTahir Elçi vurulduğu sokakta anıldı: ‘Faili meçhul olmasına müsaade etmeyeceğiz’

Tahir Elçi vurulduğu sokakta anıldı: ‘Faili meçhul olmasına müsaade etmeyeceğiz’

HABER MERKEZİ – Diyarbakır Barosu eski Başkanı Tahir Elçi’nin ölümünün birinci yıl dönümünde vurulduğu sokakta düzenlenen anmada konuşan Diyarbakır Baro Başkanı Ahmet Özmen, “Ömrünü faili meçhul cinayetlerin aydınlatılmasına ve cezasızlıkla mücadeleye adamış olan Tahir Elçi’nin soruşturma dosyasının faili meçhul dosyalar kervanına katılmasına asla müsaade etmeyeceğiz” dedi.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde geçtiğimiz yıl 28 Kasım’da tarihi Dört Ayaklı Minare önünde düzenlenen basın açıklaması sonrası öldürülen Diyarbakır Barosu eski başkanı Tahir Elçi için vurulduğu yerde anma yapılmak istendi.

Cinayetin işlendiği noktada yapılmak istenen anmaya polis ‘yasaklı bölge’ gerekçesiyle izin vermedi.

Bunun üzerine anma, Diyarbakır Valiliği’nden alınan özel izinle Elçi’nin vurulduğu sokağın başında düzenlendi.

Anmaya, Elçi’nin eşi Türkan Elçi, CHP ve HDP milletvekilleri, Diyarbakır Baro Başkanı Ahmet Özmen, sivil toplum ve siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda avukat katıldı.

Anmada, üzerinde Elçi’nin fotoğrafının yer aldığı Kürtçe ve Türkçe “Seni unutmayacağız” pankartı açıldı.

Elçi’nin yaşamını yitirmeden önce Dört Ayaklı Minare önünde yaptığı basın açıklamasının ses kaydının dinletildiği  anmada, vurulduğu saat olan 10.53’te saygı duruşu yapıldı.

Diyarbakır Barosu Başkanı Ahmet Özmen, Elçi’yi “Mazlumların adalet arayışının kılavuzu ve kuşkusuz barışın sesiydi. Tahir Elçi, mahkeme tutanaklarında yankılanan kaybedilenlerin çığlığı, hiçbir mekâna ve hiçbir zamana sığmayan dirayet, zarafet ve telaştı” sözleriyle andı.

Elçi’nin son nefesine kadar Kürt sorunun çözümüne katkı sunduğunu belirten Özmen, şöyle konuştu:

Kent merkezleri yaşanılmayacak hale geldi, binlerce insan yaşamını yitirdi, yüz binlerce insan yerlerinden edildi. Tarihi ve kültürel mirasımız adeta yok edildi. ‘Sokağa çıkma yasağı’ adı altında olağanüstü rejimlere özgü uygulamalarla hak ve özgürlükler askıya alındı. Büyük mücadelelerle az da olsa elde edilmiş demokratik kazanımlar ortadan kaldırıldı. Çözümün diyalogun ve müzakerenin yerini maalesef yeniden şiddet ve güvenlikçi politikalar aldı.

Diyarbakır Barosu, dostları ve arkadaşları olarak, bugün buradan bir kez daha belirtmek isteriz ki, ömrünü faili meçhul cinayetlerin aydınlatılmasına ve cezasızlıkla mücadeleye adamış olan Tahir Elçi’nin soruşturma dosyasının faili meçhul dosyalar kervanına katılmasına asla müsaade etmeyeceğiz.

Aradan geçen bir yıllık sürede soruşturma dosyasında faillerin ve arkalarındaki karanlık odakların tespitine yönelik bir mesafe kat edilmemiş ise de dosyanın yılmaz takipçisi olacağımızdan kimse kuşku duymamalıdır. Tahir Elçi’nin aydınlattığı faili meçhul cinayetlerin gereği olarak toplumun, her bireyin ve her hukukçunun kendisine bu anlamda borçlu olduğumuzu belirtmek isteriz. Katledilişinin birinci yılında kendisini sevgi ve minnetle anıyor. Bu vesileyle bir daha bize bıraktığı mirasa sahip çıkacağımızın sözünü verip barış, demokrasi, özgürlük ve insan hakları mücadelesini sürdürmeye devam edeceğimizi belirtmek isteriz.

Açıklama sonrası Elçi’nin eşi Türkan Elçi ve beraberindekiler, sokağı örten branda ve polis bariyerinin üzerine kırmızı karanfiller ve Elçi’nin fotoğrafını bıraktı.

  Türkan Elçi: Tahir’in katledilmesi bir milattır