Ana SayfaGüncelTransfobiye karşı, Hande Kader anısına İtalya’da yürüyüş

Transfobiye karşı, Hande Kader anısına İtalya’da yürüyüş

HABER MERKEZİ – İtalya’da bu yıl Transfobi ve nefret cinayetlerine karşı Torino’da düzenlenecek Tdor 2016 yürüyüşü, Türkiye’de yakılarak öldürülen Hande Kader’e adanacak.

İtalya’nın Torino kentinde 2014’ten bu yana Transfobi ve nefret cinayetlerine karşı düzenlenen yürüyüş bu sene İstanbul’da yakılarak öldürülen ve cansız bedeni 12 Ağustos’ta bulunan trnas Hande Kader’e adanacak.

Bianet’ten Murat Çınar’ın haberine göre, Torino LGBT Pride Koordinasyonu tarafından yapılan açıklamada, yürüyüşü trans bireylerin var olduğunu ve bu şehirde yaşadığını herkese göstermek amacıyla yaptıkları belirtildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Transfobinin kurbanları sadece biz değiliz veya bu yürüyüşte sokaklarda isimlerini okuyacağımız ve kaybettiğimiz arkadaşlarımız değil, aynı zamanda kendisine trans olduğu için ev kiralanmayan, iş bulamayan ve her gün hakarete uğrayan bireylerdir.

Koordinasyon organizatörleri basına yalan haber ile yansıtıldıklarını vurgulayarak şunları söyledi:

Bir çok kez “yalan hayatlarla anılan, hasta ve ucube insanlar” olarak gösteriliyoruz. Çoğu zaman özgürlüğün sınırlandırılması sorunu ile sadece zor bir tıbbi ve hukuki yol ile uğraşan insanlar yüzleşmiyor. Onların kimlik kaygılarının herkesi ifade ettiğinin unutulmaması gerekir.

Transfobiye karşı, Hande Kader anısına

Bu yıl yapılacak olan yürüyüşün Hande Kader’e adanma sebebini koordinasyon şu sözlerle açıklıyor:

Baskı, şiddet, toplumdan dışlama, insanların korku ile yaşamalarını sağlama, ayrımcılık, trans bireyleri zorunlu seks işçiliğine itme ve görünmezlik politikalarına karşı Türkiye ve tüm dünyadaki bu zor duruma dikkat çekebilmek için bu seneki yürüyüşü bu arkadaşımıza adıyoruz.

Vittorio Veneto Meydanı’nda 19 Kasım günü saat 16:30’da başlayacak olan Tdor 2016 Torino yürüyüşü, merkezin diğer bir meydanı Catello’da sona erecek.

Etkinlik yürüyüşün ardından yapılacak konuşmalar ve ertesi gün, Pazar 20 Kasım günü ‘Uluslararası Trans Sorunları’ başlıklı kongre ile devam edecek. Yürüyüşe ve kongreye Türkiye’den Pembe Hayat Derneği temsilcileri de katılacak.

Tdor Torino yürüyüşü

ABD’de San Francisco’da 20 Kasım 1999’da başlayan ve yavaş yavaş dünyaya yayılan bu eylem ile sadece trans oldukları için öldürülen kadınlar anısına düzenleniyor.

Torino LGBT Pride Koordinasyonu

Torino kentinde bulunan onlarca sivil toplum örgütünün oluşturduğu koordinasyon sadece Gay Pride organizasyonu ile ilgilenmiyor. Aynı zamanda transfobi, homofobi, ırkçılık, ayrımcılık ve bir çok hak ihlali ve erişimi için çeşitli yollarla mücadele eden bir oluşum.