Ana SayfaGüncelZarok TV geri dönerse Şirinler biraz da Türkçe mi konuşacak?

Zarok TV geri dönerse Şirinler biraz da Türkçe mi konuşacak?

ÇAĞDAŞ KAPLAN

HABER MERKEZİ – Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan Türkiye’nin ilk Kürtçe yayın yapan çocuk kanalı Zarok Tv’nin yeniden açılması kararı alındığı öğrenildi. Başbakanlıkta, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un başkanlığında toplanan komisyonun yaptığı toplantıda alınan karar henüz kanal yetkililerine tebliğ edilmedi. RTÜK kanalda yayınlanan çocuk programlarının yüzde 40’ının “Türk kültürünü yansıtan Türkçe yapımlardan” oluşmasını istiyor. Zarok TV Genel Yayın Koordinatörü Dilek Demiral, “Zaten yanlış bir karardı. Ama henüz resmi bir tebligat yapılmadı” dedi.

29 Eylül’de Kanun Hükmünde Kararname ile kapatılan 12 televizyon ve 11 radyonun arasında bulunan Türkiye’nin ilk Kürtçe yayın yapan çocuk kanalı Zarok Tv’nin Başbakanlık tarafından yeniden açılmasına karar verildiği belirtildi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un başkanlığında oluşturulan komisyonun geçen hafta yaptığı toplantıda Zarok TV ile Yön Radyo’nun yeniden açılmasına karar verdiği öğrenildi.

zarok-tv-1

Konuya ilişkin Gazete Karınca’ya konuşan Zarok TV Genel Yayın Koordinatörü Dilek Demiral, kanalın tekrar yanına devam etmesi yönünde bir karar çıktığına dair duyumu kendilerinin de aldığını fakat henüz kendilerine resmi bir tebligat yapılmadığını söyledi. Demiral, “Zaten yanlış bir karardı. Ama henüz resmi bir tebligat yapılmadı” dedi.

Demiral, RTÜK’ün yayınladığı yönetmeliğe göre çizgi filmlerinin yüzde 20’sinin, çocuk programlarının yüzde 40’ının “Türk kültürünü yansıtan Türkçe yapımlardan” oluşması isteniliyor.

RTÜK yönetmeliğinde şu ifadelere yer veriliyor: “Genel ve tematik içerikli yayın yapan televizyon kuruluşlarının, çocuk yayınlarında çizgi filmlere yer vermeleri hâlinde, çizgi filmlerin en az yüzde yirmisinin, diğer çocuk programlarının en az yüzde kırkının Türkçe dilinde üretilmiş yapım olması ve Türk kültürünü yansıtması zorunludur. Çocuk yayınlarının yayınlanma saatleri ve sürelerine yönelik istatistiksel veriler ile üretim yerine ilişkin bilgiler aylık dökümler hâlinde Üst Kurula bildirilir.”

Demiral kanal kapatılmadan önce RTÜK’ten kendilerine de böylesi bir tebligat gönderildiğini söyledi.

Konu ile ilgili konuştuğumuz RTÜK üyesi CHP’li İsmet Demirdöğen ise kararı RTÜK’ün almadığını kararın Başbakanlık’ta komisyonun yaptığı bir toplantıda alındığı yönünde iddiaların olduğunu söyledi. Demirdöven, “Böylesi bir kararı görmedik. O yüzden kararı teyit edemem” dedi.

 

 

Previous post
Sırrı Süreyya Önder: Saldırı biz binada gözaltındayken yapıldı
Next post
Twitter 1 Aralık'ta bir ilke hazırlanıyor