Ana SayfaGüncel1 Mayıs’ta İstanbul’u terk ettiler: Plazalardan organik tarıma uzanan yolculuk

1 Mayıs’ta İstanbul’u terk ettiler: Plazalardan organik tarıma uzanan yolculuk

HABER MERKEZİ – 1 Mayıs 2015’te “Sistemin dayattığı hayatı yaşamayacağız” diyerek ani bir kararla İstanbul’u terk eden ekolojist Yonca ve Erhan Demirbağ çifti, Foça’da bulunan Bağlararası köyünde organik tarım yapmaya başladı.

2015 yılının 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı günü İstanbul’da çalıştıkları işlerinden istifa eden, Yonca ve Erhan Demirbağ çifti, Foça’nın Bağlararası köyüne yerleşti.

“Sistemin dayattığı hayatı yaşamayacağız” diyerek İstanbul’u terk eden Yonca ve Erhan Demirbağ, yerleştikleri küçük bir alanda konveksiyonel tarıma karşı alternatif tarım yapıyor.

Organik tarım

İstanbul’dan Foça’ya kadar ekoloji köylerini tek tek dolaşarak buralarda gönüllü çalışan Demirbağ çifti, 2015 yılının Ekim ayında Foça’ya yerleşerek organik tarım yapmaya başladıklarını söylüyor.

Gediz ekoloji topluluğunun (GETTO) desteği ile, topluluğun ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla geleneksel cumhuriyet buğdayına karşı organik kızılca buğdayı eken Demirbağ çifti, ürettikleri organik buğdaylar ile GETTO’nun un ve bulgur ihtiyacını karşılıyor.

Bahçenin küçük bir alanı olan bostanda sebze ve meyve ürünleri de yetiştiren çift, ürünlerde kimyasal ilaç ve gübre kullanılmazken, elde edilen tüm ürünleri değerlendiriyor.

Kendi üretimleri olan organik ekşi mayalarla da organik ekmek üretimi yapan çift, ürettiklerini GETTO üzerinden satışa sunarak gelir ve giderlerinin dengesini kuruyorlar.

‘Gezi’de üzerimizdeki ölü toprağını attık’

Sistemin dayattığı hayatı, çelişkiler içinde yaşadığını vurgulayan Erhan Demirbağ, şöyle konuştu:

Birçok insana göre bu emekli olduktan sonra yapılacak bir şey. Ama mesele o değil, mesele başka bir hayat. Önceden hep kaygılarımız vardı, Plazalar arasına sıkışmış rutin bir hayatımız vardı. Gezi sürecinden sonra üzerimizdeki ölü toprağını attık, daha sonra yaşamak istediğimiz hayata başlamaya karar verdik.

‘Bu ayrı bir mutluluk’

Zorlu bir alışma sürecinden geçtiklerini ifade eden Yonca Demirbağ ise, ilk denemelerini çoğunun başarısız olduğunu vurguladı.

Zamanla verim almaya başladıklarını sözlerine ekleyen Demirbağ, şunları söyledi:

Tabii bunun manevi hazzı hiçbir şey de yok. Buğday ekiyorsun, her sabah biraz daha büyüdüğünü görüyorsun. Bu ayrı bir mutluluk. Bunun dışında doğal besleniyorsun, doğal yaşıyorsun. Bu bizim için önemli çünkü dışarıdan yemek veya ekmek yemiyor birçok insan. Bizde GETTO’da bu ihtiyaçları karşılamaya çalışıyoruz.


Kaynak: dihaber