Ana SayfaGüncel86. yılında seçme ve seçilme hakkı: Bugün 28 kadın siyasetçi tutuklu

86. yılında seçme ve seçilme hakkı: Bugün 28 kadın siyasetçi tutuklu

HABER MERKEZİ – Kadınlar tüm dünyada tarih boyunca erkeklerle eşit hak ve özgürlüklere sahip olmak için mücadele verdi. Bugün kadınların Türkiye’de seçme ve seçilme hakkını kazandıkları günün 86. yıldönümü. Ancak OHAL kapsamında yapılan operasyonlarla tutuklanan 28 kadın seçilmiş hak ve özgürlüklerinden soyutlanmış bir biçimde cezaevinde

Pelin ÖZKAPTAN

5 Aralık, Türkiye’de kadınların seçme ve seçilme hakkını kazandıkları tarih. Bu tarih bir anlamıyla kadınların mücadelesinin dönüm noktalarından biri.

Bu mücadelede birçok kadın ağır bedeller ödedi.

Türkiye’de kadınlar, bir dizi yasa ile önce belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma, İhtiyar Meclislerine seçilme hakkı edindi.

Kadınlar milletvekili seçme ve seçilme hakkını ise 5 Aralık 1934’te, Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile elde edebildi.

Bu hakkın ilk verildiği ülke Türkiye olarak gösterilse de tarih incelendiğinde bunun doğru olmadığı ortaya çıkıyor.

Kadınlar dünyada ilk olarak ulusal seçimlerde oy hakkını Yeni Zelanda’da 1893, Avustralya’da 1902, Finlandiya’da 1906 ve Norveç’te 1913 yılında kazandılar.

Türkiye’de kadınlar pek çok hakka Cumhuriyet’in kuruluş yıllarında çıkarılan yasalar ile kendiliğinden, talep bile etmeksizin ulaştı algısı ise gerçeği yansıtmıyor.

Ve elbette kadınlar Türkiye’de seçme ve seçilme hakkını  -tüm dünyada olduğu gibi- erkek egemen zihniyet ve iktidara karşın giriştikleri amansız mücadele sonucunda kazandılar.

Kadınlar Halk Fırkası’na meclisten ret

1922517_10203419465157078_1152940843_n

Kadınlar ilk olarak 1923 yılında Nezihe Muhiddin öncülüğünde ‘Kadınlar Halk Fırkası’nı kurmak istedi ancak bu isteğin hayata geçirilmesi engellendi.

Kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip olması 1924 anayasası hazırlanırken yeniden gündeme geldi ancak TBMM genel kurulunda bu hakların yalnızca erkeklere tanınması fikri ağır bastığından kadınlar siyasal haklar sağlayamadılar.

Günümüze baktığımızda ise kadınların seçme ve seçilme hakkını elde etmesinin üzerinden 86 yıl geçti.

Ancak cezaevleri kadın seçilmişler ile dolu.

Cezaevleri kadın siyasetçilerle dolu

OHAL döneminden bu yana yürütülen operasyon kapsamında, 22 DBP’li (Demokratik Bölgeler Partisi) kadın eşbaşkan, 4 kadın vekil ve 2 partinin eş genel başkanları tutuklandı.

Tutuklu bulunan HDP’li kadın vekiller: HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak, HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik ve HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım.

gültan kışanak

Yine bu süreçte tutuklanan eşbaşkanların isimleri ise şöyle:

DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Hakkari Belediyesi Eşbaşkanı Dilek Hatipoğlu, Van Özalp Belediye Eşbaşkanı Handan Bağcı, Erçiş Belediyesi Eşbaşkanı Diba Keskin, Elazığ Karakoçan Belediye Eşbaşkanı Cennet Ayık, Dargeçit Belediye Eşbaşkanı Zeynep Sipçik, Beytüşşebap Belediye Eşbaşkanı Seyran Argan, Derik Belediye Eşbaşkanı Sabahat Çetinkaya, Diyadin Belediyesi Eşbaşkanı Hazal Aras, Ergani Belediye Eşbaşkanı Aygün Taşkın, Bulanık Belediyesi Eşbaşkanı Figen Yaşar, İdil Belediyesi Eşbaşkanı Nevin Oyman, Erzurum Tekman Belediye Eşbaşkanı Tülay Karaca, Van Saray Belediye Eşbaşkanı Zilan Aldatmaz, Van Çaldıran Belediyesi Eşbaşkanı Suna Atabay, Ovakışla Beldesi Eşbaşkanı Servin Karakoç, Varto Belediye Eşbaşkanı Sabite Ekinci, Dersim Belediyesi Eşbaşkanı Nurhayat Altun, Başverimli (Silopi) Belde Eşbaşkanı Rabia Takas, Bitlis Belediye Eşbaşkanı Nevin Daşdemir, Güroymak Belediye Eşbaşkanı Senayet Ata, Malazgirt Belediye Eşbaşkanı Memnune Söylemez

Previous post
Erdoğan'ın çağrısına ses verdi: 'Dolarını bozdur, mezar taşın bizden'
Next post
Kolombiya'nın öteki gerillaları: ELN