Ana SayfaEkolojiAnkara’da çocuklar için ‘En büyük meselemiz: Çocuk’ çalıştayı

Ankara’da çocuklar için ‘En büyük meselemiz: Çocuk’ çalıştayı

HABER MERKEZİ – Ankara’da sivil toplum örgütleri ve hukukçular tarafından çocuk hak ve ihlallerinin ele alınacağı “En Büyük Meselemiz: Çocuk” başlıklı bir çalıştay düzenlenecek. 

Ankara’da çocuk hakları savunucuları, çocuk alanında çalışan uzmanlar, ‘gündemimiz çocuk’ diyen kitle örgütü temsilcileri,sosyal hizmet uzmanları, hukukçular, eğitimciler ve çocukların katılımı ile bir çalıştay gerçekleştirilecek.

Çalıştay, Halkevleri‘nin çağrısıyla ve Uçurtma Çocuk Dergisi, Şubadap Çocuk, Gündem Çocuk ve Çankaya Belediyesi’nin destek ve katkılarıyla 8 Ocak 2017‘de Ankara Barosu Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

“Çocuklar için çocuklarla birlikte mücadele”nin tartışılacağı çalıştay “En Büyük Meselemiz: Çocuk” başlığı ile gerçekleştirilecek.

Halkevleri ilkini gerçekleştirecekleri çalıştay için çocuklukla ilgili soracakları soruları ‘çocuk’ ezberini bozarak, yaşanılan siyasi gündemden ayrı düşünmeyerek konuşmaya, tartışmaya ve deneyim paylaşmaya çağırdı.

Halkevleri’nin çağrı metni şöyle:

Baskı, şiddet, kadın düşmanlığı, güvencesizlik, eğitimin/mekanın/yaşamın her alanının dinselleştirilmesi, savaş, faşizm, kriz, diktatörlük… Tüm bunlar çocukları doğrudan ilgilendiriyor, onları yakından etkiliyor. Toplumun genelinde şiddet arttığında çocuğa yönelik şiddette de yükseliş oluyor. Yoksulluk ve sermayenin ucuz iş gücü ihtiyacı arttığında çalışmak zorunda kalan çocuk sayısı da artıyor, çocukların çalışma koşulları daha da kötüleşiyor. Savaş ve çatışma ortamı derinleştirildikçe yaşamını kaybeden çocuk haberleri sıradanlaşıyor.

Dinselleşen ve gericileşen eğitim sistemi, sebep olduğu ayrımcı ve hiyerarşik yapıda çocukları daha fazla baskılıyor, görünmez kılıyor, nesneleştiriyor. İfade ve öğütlenme özgürlüğü kısıtlandığında çocukların sesleri duyulmuyor, çocuk örgütlenmeleri engelleniyor. Çocukların yaşadığı ihlaller cezasız kaldıkça, istismardan kötü muameleye, ihmalden sömürüye çocuklar kısır bir döngüde yaşamaya çalışıyor. Ayrımcı, dinci, gerici ve mezhebi esas alan her türlü uygulama en çok çocukları incitiyor, onların gelişimini engelliyor. Devlet denetleme görevini yerine getirmediğinde çocuklar kaçak işyerlerinde ya da kaçak yurtlarda yaşamlarını kaybediyor. İktidar, büyük sermaye güçleri, piyasacı cemaat/tarikat örgütlenmeleri ve liberal medya tarafından oluşturulan gerici ittifakın yarattığı sonuç: Ensar, Aladağ, Ahmet Yıldız, Ceylan Önkol…

Hal böyle olunca bizim de ‘En Büyük Meselemiz Çocuk’ oluyor. Peki ama çocuk kimdir? Çocuklar gerçekten bağımsız bireyler midir? Özgürlükleri mi vardır? Toplum çocuğu nasıl algılıyor? Peki ya devlet? Çocuklar şiddetten, istismardan, ihmal ve sömürüden korunabilirler mi? Yetişkinlerin çocuklar üzerinde hakları var mıdır? Tüm olan bitenler ve yaşanılanlarla ile ilgili çocuklar ne düşünüyor? Kendilerine nasıl bir rol veriyorlar? Ve tüm bunların karşısında eşit, özgür, laik, demokratik, barış dolu bir ülke kurma mücadelesi içinde olanlar ‘çocuklar için çocuklarla birlikte mücadeleyi’ nasıl tartışmalılar?

Previous post
Godard'ın 'Image Et Parole' filminin çekimleri sürüyor
Next post
Putin: Suriye'de ateşkesle ilgili 3 belge imzalandı