Ana SayfaDünyaArjantin’de ‘maçoluk’ suç kapsamına alındı

Arjantin’de ‘maçoluk’ suç kapsamına alındı

HABER MERKEZİ – Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te kadınlara, ıslık çalarak ya da sözlü olarak tacizde bulunmak suç kapsamına alındı. 

Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te kent konseyi istenmeyen fiziksel temas, bir kişiyi takip etme, kamusal alanda mastürbasyon ve ‘uygunsuz teşhir’ gibi hareketlerin suç sayılmasını öngören kanunu kabul etti.

Cinsel taciz kapsamına alınan bu hareketleri yapanlara 60 dolara kadar para cezası verilebilecek.

Bir kimsenin vücudu hakkında doğrudan ya da dolaylı yorum yapmak da suç kapsamına girebilecek.

Kanun kapsamında kadına yönelik bu tür tacizleri önlemek amacıyla kamusal eğitim kampanyaları da yapılabilecek.

Yeni kanunun çıkarılmasında emeği olan meclis üyesi Pablo Ferreyra, “Cinsel tacizin bazı formları toplumda kültürün bir parçası olarak kabul görüyor. Bu, tacize göz yummak için bir gerekçe olamaz” diye konuştu.

Son dönemlerden Arjantin’de kadınlar toplumun kadınlara bakışını değiştirmek için yoğun mücadele sarf ediyor. Ülkede Ekim ayında 16 yaşındaki bir kız çocuğunun cinsel saldırıya maruz bırakılıp öldürülmesinin ardından, binlerce Arjantinli kadın “daha fazla erkek şiddeti istemiyoruz” diyerek sokağa çıkmıştı.

Arjantin’de her 36 saatte bir kadın aile içi şiddet nedeniyle öldürülüyor.

Arjantin, birçok Latin Amerika ülkesi gibi son yıllarda kadına karşı şiddet uygulayan erkeklere daha fazla cezayı öngören yasal düzenlemelere gitti. Ancak uzmanlar bu yeni yasaların uygulanmasında sorunlarla karşılaşıldığını söylüyor.