Ana SayfaGüncel‘Basit bir soru’: Suikastçı neden sağ yakalanmadı?

‘Basit bir soru’: Suikastçı neden sağ yakalanmadı?

HABER MERKEZİ – Rus Büyükelçi Andrey Karlov’u öldüren polisin sağ yakalanma imkanı varken, düzenlenen operasyonla öldürülmesini köşesine taşıyan Murat Yetkin, “Bu da sabotaj gibidir” yorumunda bulundu.

Hürriyet gazetesi yazarı Murat Yetkin, Ankara’da Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov’un suikast sonucu öldürülmesini köşesine taşıdı.

Çevik kuvvet polisi olan saldırgan Mevlüt Mert Altıntaş’a yönelik operasyonda suikastı gerçekleştiren Altıntaş’ın ölü ele geçirilmesini yorumlayan Yetkin, “Rus büyükelçi suikastının hesabı kimden sorulacak?” diye sordu.

Yazısında suç mahallini ayrıntılarıyla anlatan Yetkin, olayın yaşandığı bölgenin Türkiye’de güvenliğin en yoğun olduğu noktalardan biri olduğuna dikkat çekti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun saldırının ardından yaptığı açıklamayı da anımsatan Yetkin, Soylu’nun açıklama esnasında gazetecilerin soru sormasına “Hiçbir soru yok” sözleriyle engel olmasını hatırlattı ve “Mesela polis, Soylu’nun dediği gibi ‘Çatışmada etkisiz hale getirmek’ yerine yaralı yakalayabilseydi katilin arkasında kimin olduğu daha kolay anlaşılırdı” dedi.

Yetkin, özetle şunları söyledi:

Eğer katil intihar etmediyse, eğer sağlam ya da yaralı olarak yakalanabileceği, sorgulanabileceği halde çatışarak öldürüldüyse, bu da sabotaj gibidir. Tıpkı suikast soruşturması gibi -zaten Soylu artık istifa duvarını çoktan aştı ama- bu da soruşturulmalıdır.

Eğer böyleyse, birilerinin acaba katilin vereceği bilgilerin istenmeyen kişilere, yerlere uzanabileceği endişesini mi taşıdığı, o yüzden mi katili ortadan kaldırdığı da soruşturulmalıdır.

Dün gece Rus diplomatın korunmaması bakımından, öldürülmesinin engellenememesi bakımından, katilin polis çıkması bakımından, Türkiye’yi uluslararası ilişkilerde düşürdüğü güvensiz ülke statüsü bakımından ve katilin yakalanıp bilgi alınması varken sırlarıyla “etkisiz hale getirilmesi” bakımından, kısaca neresinden bakarsanız oradan bir utanç kaynağı oldu.

Bu utançtan ülke ve halk olarak kurtulmamız hükümetin işidir. Ha bir de üzerine hiç vazife olmadığı halde Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek’in fotoğrafa kafa uzatıp ‘Bu tip suikastlar devam edecek açıklaması var’…

Bir de o var ki, tüy dikti bütün acılarımıza, endişelerimize.

Yazının tamamına buradan bakabilirsiniz.