Ana SayfaBilim ve TeknolojiDünyanın ilk gökbilimcileri Aborjinler mi?

Dünyanın ilk gökbilimcileri Aborjinler mi?

HABER MERKEZİ –  Yapılan bir araştırma sonucunda Avustralya Aborjinlerinin dünyanın ilk gökbilimcileri olabileceğine dair işaretlerine ulaşıldı.

Avustralya Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Organizasyonu (Commonwealth Science and Research Organization, CSIRO) adlı kurumun, Avustralya bilim ajansında gökbilimci olan Ray Norris, yıldızlara ait bilgilerin Aborjin kültüründe nasıl bir yeri olduğunu ve nesilden nesile nasıl aktarıldığını araştırdı.

Düşünbil Portal’da Leyla Belma Gazi’nin çevirisi ile yer alan habere göre araştırma UNESCO Dünya Mirası Komitesi’ne teslim edildi.

Haberde Norris’in Aborjinlerin yıldızları gözlemlemesinin, astronomiyle ilgisi olduğu iddia edilen M.Ö. 2500 yılında inşa edildiğini düşünülen İngiltere’nin Wiltshire bölgesinde yer alan ünlü Stonehenge heykellerinden daha eskiye dayandığını ileri sürdüğü belirtildi.

Aborjinlerin yıldızları yön bulmak, zamanı ölçmek, mevsimleri takip etmek için kullandığını belirten araştırmacı Norris şunları söylüyor:

Gökyüzüne dair bildiğimiz, kabul ettiğimiz her şey; bu bilgilerin kökeni ne kadar eskiye dayanıyor bilmiyorum. 10.000 veya 20.000 yıl kadar eskiye gidersek, bu durum, Aborjinlerin dünyanın ilk gökbilimcileri olduğu anlamına gelir.

Gökyüzüne dair onlarca şey biliyoruz; şarkılar, masallar, efsaneler… Bunlardan öte bilinen neler olduğunu merak ediyoruz.

İnsanlar göçebeydi o zamanlar, Ülker takımyıldızı (Pleiades) gökyüzünde belirdiğinde fındıkların ve dutsu meyvelerin bulunduğu yerlere taşınırlardı. Yine gökyüzünde gördükleri başka bir işaretle de barramundi (asya deniz levreği) avlamak için nehirlere giderlerdi

Aborjin astronomisine dair daha somut kanıtlar bulmak için çalışmalarını sürdüren Norris, taş yahut kaya üzerine yapılmış oymalar ya da bir kuyrukluyıldıza veya meteora ait farklı tasvirlerin olayları tarihlendirmede yardımcı olabileceğini belirtiyor.