Ana SayfaGüncelEge’de bir yılda 68 kadın cinsel saldırıya uğradı, 48 kadın katledildi

Ege’de bir yılda 68 kadın cinsel saldırıya uğradı, 48 kadın katledildi

HABER MERKEZİ – İHD İzmir Şubesi Kadın Hakları Komisyonu, 2016 yılında Ege Bölgesi’nde 68 kadının cinsel saldırıya maruz kaldığını, 48 kadının katledildiğini bildirdi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Kadın Hakları Komisyonu, düzenlediği basın toplantısı ile 2016 yılının kadın hakkı ihlalleri raporunu açıkladı.

Komisyon üyesi Mine Çetinkaya tarafından açıklanan raporda yer alan verilere göre Ege Bölgesi’nde bir yılda 68 kadın cinsel saldırıya maruz kaldı, 48 kadın katledildi.

28 kadın maruz kaldığı saldırılar sonucu yaralanırken, 2 kadın tehdide maruz kaldı. 1 nefret cinayeti yaşanırken, 48 çocuk istismara maruz bırakıldı.

Çetinkaya, “Kadınların yaşamına ve kararlarına karşı ‘mırıldanma’yı kendine hak gören eril zihniyet, kadını her türlü saldırının hedefi haline getirmektedir” dedi.

“Cezasızlık şiddeti arttırıyor”

Yargıya intikal eden kadınlara yönelik şiddet ve cinayet davalarında hala “iyi hal”, “haksız tahrik” indirimleri uygulandığını vurgulayan Çetinkaya şunları söyledi:

Özellikle cinsel istismar davalarında, “rıza” tartışılıyor ve  failler cezasız kalıyor. Bu cezasızlık hem adalete olan güveni zedelemekte hem de kadınlara ve çocuklara yönelik her türlü şiddetin artmasına sebebiyet vermektedir.

OHAL kapsamın çıkartılan KHK ile kapatılan 370 sivil toplum örgütünün önemli bir bölümünü kadın derneklerinin oluşturduğuna dikkat çeken Çetinkaya, “Derneklerin kapatılma kararı, İfade ve örgütlenme özgürlüğü hakkının ihlali niteliğinde olup Türkiye’nin taraf olduğu BM Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi ile Avrupa İnsan hakları sözleşmesine aykırıdır” ifadelerini kullandı.

Çetinkaya, kadına yönelik şiddetin bir insanlık suçu olduğunu hatırlatarak, her türlü şiddet ve ayrımcı politikalar sonlanana dek mücadele etmeye devam edeceklerini kaydetti.