Ana SayfaGüncel“Fransa’daki OHAL ile Türkiye’dekinin alakası yok; orada tek bir gazete bile kapatılmadı”

“Fransa’daki OHAL ile Türkiye’dekinin alakası yok; orada tek bir gazete bile kapatılmadı”

HABER MERKEZİ – Meclis’te konuşan HDP Milletvekili Feleknas Uca, Avrupa’ya kaçtığı iddialarına yanıt verdi. Uca, hükümetin devam eden OHAL için sıkça Fransa’yı örnek göstermesine tepki gösterdiği konuşmasında, “Fransa’daki OHAL ile buradaki OHAL’in alakası yok! Fransa’da tek bir gazete kapatılmamıştır” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, TBMM Genel Kurulu’nda Avrupa Birliği Bakanlığı bütçesi üzerine söz aldı.

“Kaçtı” iddialarına Meclis’ten yanıt

Konuşmasına Avrupa’ya kaçtığı yönündeki iddiaları yalanlayarak başlayan Uca, “Benim bir yere kaçtığım yok. Buradayım. Ben 7 Haziran seçimlerinde umudu büyütmek için, umuda bir damla su olabilmek için Avrupa’dan geldim” diye konuştu.

“Türkiye AB ilkelerinden uzaklaşıyor”

15 Temmuz darbe girişiminin ardından siyasi iktidarın uygulamalarına dikkat çeken Uca, Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) ilkelerinden her geçen gün uzaklaştığını söyledi.

Türkiye ve Fransa’daki OHAL mukayesesi 

Uca, hükümetin Olağanüstü Hal’e ilişkin sıkça Fransa’yı referans göstermesine de tepki gösterdi.

“Fransa’daki OHAL ile Türkiye’deki OHAL birbirinden çok faklı” diyen Uca, şöyle konuştu:

Hükümet, hep Fransa’daki OHAL’i örnek veriyor. Bakın Fransa’daki OHAL ile buradaki OHAL’in alakası yok! Fransa’da OHAL Kanun Hükmünde Kararname diye bir kurum yoktur. Tam tersine OHAL süresince Parlamentonun yetkileri artırılmıştır. Fransa’da tek bir gazete kapatılmamıştır. Tek bir kurum kapatılmamıştır. Teki bir kişi görevinde atılmamıştır. Fransa’da Kanun Hükmünde Kararname çıkarılmamıştır. Kanun Hükmünde Kararnamelerle keyfi bir şekilde bir ülkenin yönetilmesi tamamıyla bu topraklara özgüdür.

Hukuksuz ve gayri meşru süreç sonucunda, 59 milletvekilimizden 55’inin dokunulmazlıkları kaldırılmıştır.  4 Kasım tarihinde partimize yönelik saldırlar zirve yaparak, . Şu an cezaevinde yine Eş Genel Başkanlarımız dahil olmak üzere 10 milletvekilimiz rehin alınmıştır.

Belediye eşbaşkanlarının tutuklanması ve kayyumların atanması en çok kadın kazanımlarını hedef almıştır. Bu uygulamalar kadınların onlarca yıldır mücadele ederek inşa ettiği toplumsal cinsiyet eşitliğine vurulan bir darbedir.

  Türkiye-Fransa OHAL karşılaştırması: Uygulamadaki farklar ne?