Ana SayfaGüncelHürriyet kendini tekzip etti: “Hain Kobani’den” manşeti ‘vahim bir hata’

Hürriyet kendini tekzip etti: “Hain Kobani’den” manşeti ‘vahim bir hata’

HABER MERKEZİ – Hürriyet gazetesi, Kayseri’deki saldırıya dair “Hain Kobani’den” manşeti ile ‘güvenilir olmadığını‘ ve ‘vahim bir hata yapıldığını‘ açıkladı. Gazetenin okur temsilcisi Faruk Bildirici, haberi yapan muhabirin bunu bir ‘yönlendirme’ ile yaptığını da yazdı.

Hürriyet gazetesi, Kayseri’de askerleri taşıyan otobüse 17 Aralık’ta düzenlenen ve 14 askerin yaşamını yitirdiği saldırıyla ilgili servis ettiği “Hain Kobani’den” manşetini tekzip etti.

Gazetenin 19 Aralık tarihli manşetinde, ‘PKK’lı teröristin Kobani’den gelip Suruç üzerinden Türkiye’ye girdiği’, Kayseri’deki saldırının talimatını ‘Azad Siser kod isimli E.G. ve Hoca kod isimli S.Ç.’nin verdiği belirtiliyordu.

Ancak haberin yayımlanmasının ardından, ‘Azad Siser’in öldürüldüğü öne sürülmüştü.

Haberin yönlendirme olduğunun ortaya çıkmasının ardından gazetenin okur temsilcisi Faruk Bildirici, “Ölmüş PKK’lıdan talimat” başlıklı yazısında haberde manipülasyon yaptığını kabul etti.

Bildirici gazetesinin haberini “vahim bir hata” olarak nitelendirdi.

Bildirici’nin konuyla ilgili açıklaması şöyle:

“HAİN Kobani’den” manşetinde ‘PKK’lı teröristin Kobani’den gelip Suruç üzerinden Türkiye’ye girdiği’, Kayseri’deki saldırının talimatını ‘Azad Siser kod isimli E.G. ve Hoca kod isimli S.Ç.’nin verdiği belirtiliyordu.

19 Aralık’ta yayınlanan bu manşetin ardından PKK’ya yakın internet sitelerinden ‘Hürriyet, ölüyü diriltti’ haberleri çıkmaya başladı. Bazı okurlardan da aynı yönde eleştiriler geldi. Kayseri’deki saldırının talimatını verdiği yazılan Azad Siser kod adlı Ekrem Güney’in aylar önce öldüğü, bununla ilgili haberin de o zaman Hürriyet’te yayınlandığı öne sürülüyordu. Hemen arşive girip baktım, eleştiriler doğruydu. 5 Mayıs 2016 tarihli Hürriyet’te yayınlanan ‘Biri maviden biri turuncudan’ başlıklı haberde Lice’de düzenlenen operasyonda öldürülen PKK’lılar arasında örgütün ‘orta saha sorumlularından Azad Sised kod adlı Ekrem Güney’de yer alıyordu.

Her ne kadar kod isminin yazılışında farklılıklar olsa ve son haberde ismi kodlanarak verilse de her iki haberde aynı PKK’lının kastedildiği tartışma götürmeyecek kadar net.

Haberi yazan muhabir ile de konuştum, ‘kaynakların kendisine bu yönde bilgi verdiğini, söylenenleri başka kaynaktan kontrol etmesinin de mümkün olmadığını’ söyledi. Anlaşılan bir kaynak yanıltması ile karşı karşıyayız.

Fakat bu durum gazeteci olarak bizim sorumluluğumuzu ortadan kaldırmıyor. ‘Sekiz ay önce ölen birinin saldırı talimatı verdiği’ni yazmak vahim bir hata. Hem bu haberdeki ‘saldırganın Kobani’den geldiği’ gibi diğer bilgileri şüpheli hale getiriyor hem de Hürriyet’in güvenilirliğine gölge düşürüyor.

Unutmayalım, kaynağı gizli haberlerde bu tür risk her zaman vardır. O nedenle mümkün olduğunca aktarılan bilgiyi kontrol etmek, o da olmuyorsa süzgeçten geçirip isim, sayı gibi ayrıntı vermemek en doğrusu.

Haber nasıldı?

Hürriyet, Kayseri’de askerlere dönük saldırının ardından Fevzi Kızılkoyun imzalı haberde, saldırıyı düzenleyen kişinin Kobani’den gelip Suruç üzerinden Türkiye’ye yasadışı yollardan giriş yaptığını ve Diyarbakır’ın Lice kırsalında bomba yüklü arabayı aldıktan sonra Kayseri’ye geldiğini ileri sürmüştü.

Haberi kurgulayan muhabir, “Kapalı kasa beyaz renkli hafif ticari araç, saldırıdan 2 gün önce Urfa’dan çalındı. Diyarbakır Lice kırsalına götürülen araca burada bomba yüklendi ve düzenek oluşturuldu. Saldırı talimatını ise Azad Sisar kod isimli E.G. ve Hoca kod isimli S.Ç. verdi.” diye yazmıştı.

Oysa haberde ismi E.G. diye kodlanan Ekrem Güney (Azad Siser), HPG Askeri Konsey üyesiyken Lice kırsalında 2 Mayıs’ta yapılan hava bombardımanında bir grup arkadaşıyla birlikte yaşamını yitirmişti.

Üstelik bu haberi yine Hürriyet gazetesi, “Başına 4 milyon TL ödül konan PKK’lı öldürüldü” diye servis etmişti.




Önceki Haber
IŞİD'in yerinden ettiği Ezidiler 'kayyumla' yeniden göçe zorlanıyor
Sonraki Haber
'Bezgin Bekir' heykeli Kadıköy'de