Ana SayfaEkonomiİktisatçı Önder: Halkın yastıkaltı dövizi kıpırdatma dahi yaratmaz

İktisatçı Önder: Halkın yastıkaltı dövizi kıpırdatma dahi yaratmaz

HABER MERKEZİ – Doların artışı karşısında TL’nin  yaşadığı değer kaybı sonrası Cumhurbaşkanı’nın yaptığı “Yastık altındaki dövizleri bozdurun” çağrısının “siyasi popülizmden” başka bir anlamı olmadığını belirten İktisatçı Prof. Dr. İzzettin Önder, “Borsa-döviz dalgalanmasını halkın yastıkaltı dövizi kıpırdatamaz dahi” dedi.

İktisatçı Prof. Dr. İzzettin Önder, borsadaki dalgalanma ve dolar karşısında Türk Lira’sının (TL) değer kaybına ilişkin gazeteci Ali Barış Kurt’a konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Yastıkaltındaki dövizleri bozdurun” çağrısının ‘siyasi popülizm’ olduğunu ve borsa-döviz dalgalanmasını halkın yastıkaltı dövizinin kıpırdatamayacağını söyledi.

“Bu sorunlar büyük çapta yapısal olduğundan kısa sürede halledilmesi olanaklı değildir” diyen Önder, Türkiye gibi borsanın sığ olduğu ekonomilerde döviz dalgalanmasının şiddetli olacağını söyledi.

Önder’in konu hakkındaki değerlendirmelerinden bazı kısımlar şöyle:

Bir ülkenin parasının uluslararası alanda devamlı değer kaybetmesi iki ana nedenden kaynaklanır. Birincisi ülkenin sistematik yüksek enflasyon içinde seyretmesi, ikincisi ise çok ve değişik nedenlerden ülkenin cari açığının sistematik olarak yüksek seyrediyor olmasıdır.

Yapısal olarak Türkiye, maalesef, bu iki sorunla da boğuşmaktadır. Her ne kadar enflasyon yapay yollarla baskılanıyor olsa da, en ufak bir kıpırdanışta enflasyonun başkaldırma eğiliminde olacağı kuşkusuzdur.

Cari açık meselesine baktığımızda, ekonominin verimsizliği ve başta tasarruf ve doğal kaynak bağımlılığı olmak üzere, genelde ülkenin dış ticareti olumsuz etkilemekte ve sistematik cari açık oluşumuna yol açmaktadır.

Kısa sürede halledilmez

Bu sorunlar büyük çapta yapısal olduğundan kısa sürede halledilmesi olanaklı değildir. Bu durumda para ikamesi meselesinden kısa sürede kurtuluş olacağı yolunda düşünce geliştirmek fazla olanaklı gözükmemektedir.

Dolar neden yükseldi?

ABD ve dünya koşullarının üzerine eklenen Türkiye’nin siyasi istikrarsızlığı ve anlamsız politikaları.

Bir yandan geçmişte baskılı kur uygulaması yapılmış olması, diğer yandan da söz konusu sebeplerin kaldırılamayacağına göre kur yükselişini kısa süreli ve geçici görmek doğru olmaz

Yastıkaltı kıpırdatma dahi yaratmaz

Borsanın sığ olduğu bizim gibi ekonomilerde döviz dalgalanması şiddetli olur. İlginç olan borsa-döviz dalgalanmasını halkın yastıkaltı dövizi kıpırdatamaz dahi. Bu komik söylem siyasi popülizmden öte bir değeri haiz değildir.

İçeride zengin kesimin lüks ve ithal ürünlere olan talebi kısılmadan, girdi ithalatı iç üretimle ikame edilmeden, enerji ve tasarruf açığı ciddi olarak kapatılamadan ve sair benzeri önlemler alınmadan döviz talebi önlenemez. Bu koşullarda döviz talebinin önüne faiz indirimi ya da sair politik müdahalelerle set çekmek döviz fiyatının daha da yükselmesinden başka bir işe yaramaz. Bazı kurumların ve şahısların döviz varlıklarını liraya çevirmeleri, nicel olarak yeterli olamayacağından, döviz fiyatında kısa dönemde romantik dalgalanmalar oluştursa da uzun dönemde kayda değer bir sonuç yaratmaz.