Ana SayfaGüncelİnsan Hakları Haftası: İHD’den cezaevi önünde kadın tutuklular için eylem

İnsan Hakları Haftası: İHD’den cezaevi önünde kadın tutuklular için eylem

HABER MERKEZİ – İHD Kadın Komisyonu, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi önünde kadın tutuklulara yönelik işkenceye dikkat çekmek için eylem yaptı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Kadın Hakları Komisyonu, 10 – 17 Aralık Dünya İnsan Hakları Haftası kapsamında Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi önünde yaptıkları eylemle cezaevlerinde kadın tutuklulara yönelik işkenceye dikkat çekti.

Grup adına basın açıklamasını okuyan İHD Kadın Komisyonu üyesi Mürüvet Yılmaz, şunları söyledi:

Darbe ile başlatılan bur süreç, saldırıların okunu başta tüm kadınlara, gençlere, LGBTİ’lere, ve ezilen tüm kesimlere yöneltmiştir. Devletin cinsiyetçi politikalarından güç alan erkekler güruhu nefret duygularında tavan yaparak katliam, tecavüz, ve saldırılarını gerçekleştirdi.

‘En demokratik taleplerin dahi kısıtlandığı, mücadele yürüten demokratik kitle örgütlerinin susturulmaya çalışıldığı bir süreçten geçildiğini’ ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti:

Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde gazeteci-yazar Aslı Erdoğan ve Necmiye Alpay ‘Özgür basın susturulamaz’ dedikleri için özgürlüklerinden mahrum durumdadırlar. Halkın ve kadın özgürlük mücadelesinin iradesini mecliste temsil eden 8 kadın milletvekili, onlarca seçilmiş yerel yönetim eş başkanı kadın tutuklanarak hapsedildi. Tutuklamalar hala devam etmekte.

Hapishanelerde özellikle politik kadınlara yönelik baskı ve işkence bu süreçte arttı. Sürgün ve sevklerde dayatılan çıplak aramalara karşı çıkan kadınlar fiziksel ve cinsel saldırıya uğradı.

Yılmaz, Dünya İnsan Hakları Haftası’nda içeride ve dışarıda kadınlara yönelik erk şiddetini protesto ettiklerini ifade etti.

Kadınlara yönelik şiddetin bir an önce son bulmasını talep eden Yılmaz, nerede olursa olsun insana -özellikle kadına- yönelik şiddetin karşısında olmaya devam edeceklerini vurguladı.