Ana SayfaDünyaİzlanda’da dünyanın en eski ekoköyü: Solheimar

İzlanda’da dünyanın en eski ekoköyü: Solheimar

HABER MERKEZİ – İzlanda’da 1930’larda kurulan Solheimer, bir ekoköy. Organik ormanlık alan ile bitki atölyelerinin bulunduğu Solheimer’da temel yaklaşım doğa ve toplumun birlikte gelişmesi yönünde. 

Dünyanın en eski ekoköyü olarak bilinen Solheimer’ın kuruluşu 1930’lara dayanıyor.

Yaklaşık yüz kişinin yaşadığı yerleşimde, doğanın ve toplumun birlikte gelişmesi temel yaklaşım olarak benimsenmiş.

Bireylerin toplumsal ihtiyaçlarını giderebilmek üzere, yaşayabileceği, çalışabileceği ve sosyalleşebileceği bir ortam yaratmak topluluğun temel hedeflerinden biri olarak görülmüş.

solheimar

Solheimar’da çok çeşitli aktiviteler mevcut. Ekoköyde, sebze ve bitki yetiştiriciliğinin yapıldığı organik seralar ve ormanlık alan bulunmakta. Hatta İzlanda’daki tek organik ormanlık alan da burası imiş.

Bunların yanı sıra mağaza, kafe, fırın, misafirhane ve yıl boyunca düzenlenen çeşitli sanatsal aktiviteler mevcut.

Ayrıca altı tane de atölye bulunmakta. Bunların başlıcaları, mum, seramik, dokuma ve halıcılık, güzel sanatlar, kağıt yapımı ve sabun, şampuan, losyon gibi ürünlerin yapıldığı bitki atölyeleri.

Bunların dışında Solheimar’da bir tane kilise, heykel bahçesi, arboretum, spor merkezi ve yüzme havuzu, müzik bahçesi ve bir de sanat galerisi mevcut.

Yaz boyunca ve Noel öncesinde müzik, güzel sanatlar ve tiyatro gibi alanların yer aldığı bir kültür festivali organize ediliyor.

2002 yılında açılmış olan sürdürülebilirlik merkezi, Sesseljuhus’ta, yerleşimde yaşayanların ve ziyaretçilerin katılımına açık, konferans, toplantı ve çeşitli aktiviteler düzenlenmekte.

solheimar

Solheimer ziyaret etmek isteyen herkes için kapılarını açmış. Dileyenlerin kısa veya uzun dönemli gönüllü olma veya staj programlarına katılabilme imkanları bulunmakta. Ayrıca artık Avrupa Gönüllülük Hizmeti programından yararlanmak da mümkün.

Yerleşimde günübirlik ziyaretler için de çeşitli alternatifler oluşturulmuş. Solheimer’ın tarihinin de anlatıldığı turlu ve rehberli bir yürüyüş programına katılmak mümkün olduğu gibi, “Sürdürülebilir Gelişme ve Solheimar” konulu eğitim programına katılmak da mümkün.

Yılda yaklaşık otuz-otuzbeşbin kişi tarafından ziyaret edilen ekoköy günümüzde adeta bir turizm merkezi halini almış durumda.

solheimar

Bu haber yeşilist‘ten derlendi. Diğer ekoköy örneklerine de buradan bakabilirsiniz.