Ana SayfaDünyaKadın doktorların tedavi ettiği hastaların ölüm oranı daha düşük

Kadın doktorların tedavi ettiği hastaların ölüm oranı daha düşük

HABER MERKEZİ – Harvard Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre kadın doktorlar tarafından tedavi edilen hastaların ölüm ya da tekrar hastaneye yatma riskinin daha düşük olduğu ortaya çıktı. 

Harvard Üniversitesi kamu sağlığı araştırmacıları, ABD’de kadın doktorlar tarafından tedavi edilen hastaların daha uzun yaşadığını tespit etti.

bianet‘in haberine göre araştırmaya ilişkin şu ifadelere yer verildi:

Kadın doktorların daha kaliteli hizmet verdiğine dair kanıtlar olsa da çocuk bakımı, yarı zamanlı çalışma, ev ile iş sorumlulukları arasında verilen ödünler nedeniyle kadın doktorların hizmet kalitesinin düşebileceğine ve aradaki ücret farkının da bundan kaynaklandığına dair iddialar var. Bu nedenle hastaların aldığı sonuçların doktorun cinsiyetine göre değişip değişmediğine dair ampirik veri gereklidir.

Araştırma, Ocak 2011 ile Aralık 2014 arasında hastanede yatan 65 yaş üstü bir buçuk milyon hasta izlenerek yapıldı.

“Kadın doktorlar hasta odaklı iletişim kuruyor”

Hastaneye yatırılan hastanın tıbbi durumu fark etmeksizin, erkek doktorlar tarafından tedavi edilen hastaların ölüm ya da 30 gün içinde tekrar hastaneye kaldırılma oranları kadın doktorların tedavi ettiği hastalardan daha yüksek.

JAMA Internal Medicine’de, sonuçların sebeplerine yer verilmedi ama daha önce yapılan araştırmalarda yer alan veriler örnek olarak sunuldu.

Yayınlanan araştırmada kadınlar tıbbi kılavuzları uygulamaya daha yatkınlar, hasta odaklı bir iletişim kuruyorlar, standart tıp sınavlarında daha iyi sonuçlar elde ediyorlar, erkek meslektaşlarına göre hastalarına daha çok psikosoyal danışmanlık veriyorlar ve hastalarıyla iletişim kurmak için daha fazla vakit harcıyorlar.

Ayrıca erkek doktorların da bu noktalara dikkat etmesi durumunda yaklaşık 32 bin hastanın daha hayatta kalacağı belirtildi.