Ana SayfaGüncelKAOS GL: LGBTİ’ler işyerinde kimliklerini gizlemek zorunda kalıyor

KAOS GL: LGBTİ’ler işyerinde kimliklerini gizlemek zorunda kalıyor

HABER MERKEZİ – Kaos GL, “Türkiye’de Özel Sektör Çalışanı LGBTİ’lerin Durumu 2016” başlıklı raporunu hazırladı. Rapora göre özel sektörde çalışan LGBTİ’ler kimliklerini açıklayamıyor, açıklayanların ise büyük çoğunluğu dışlanıyor.

Kaos GL Derneği, özel sektörün çeşitli alanlarında çalışan LGBTİ’lerin iş hayatındaki varlığına dair hazırladığı “Türkiye’de Özel Sektör Çalışanı Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Trans ve İntersekslerin Durumu 2016” raporunu yayımladı.

Kapsamlı bir şekilde hazırlanan raporda şu konular yer aldı:

  • Katılımcıların işyerinde cinsel kimliğe dair açık olma durumlarına, işe alım süreci ile ilgili değerlendirmeler
  • Ayrımcılığa karşı kurumsal koruma konusu
  • Maruz kalınan veya gözlemlenen ayrımcılık deneyimleri
  • LGBTİ çalışanlara yönelik ayrımcılık ile mücadele için öneriler

“LGBTİ’ler işyerlerinde kimliklerini açıklayamıyor”

Eşcinsel olduğum için askerlikten muafım. Bir iş görüşmesinde neden askerlikten muaf olduğum soruldu. Bu soruya cevap vermek istemiyorum deyince, ‘Ben anladım zaten’ denip birkaç dakika içinde mülakat bitirildi.

Bu sözler bilişim sektöründe çalışan gey bir erkeğin yaşadığı anekdotlardan sadece biri.

Rapora göre özel sektörde çalışan her 3 LGBTİ’den 1’i işyerinde cinsel kimliğini söyleyemiyor.

Raporda sadece 10 kişiden 3’ünün kimliğine ilişkin tamamen açık olabildiği belirtiliyor ve sözü edilen açıklığın çoğunlukla yönetime değil yakın arkadaşlara veya diğer LGBTİ çalışanlara dönük olduğu belirtiliyor.

Kimliklerini söyledikleri takdirde dışlanacaklarını düşündüklerini belirten bankacılık/finans sektöründe uzman bir biseksüel erkek ise bunu şöyle açıklıyor:

Hiçbir zaman açık olmadım. Açık olduğumda nefret edileceğime, dışlanacağıma ve işime, çalıştığım pozisyona da olumsuz etkisi olacağına eminim.

“3 LGBTİ’den biri ayrımcılığa maruz bırakılıyor”

Ayrıca 3 katılımcıdan 1’i bizzat kendilerine yönelik cinsel kimlik temelli ayrımcılığa uğrayıp uğramadıkları sorusuna “Evet” şeklinde yanıt verdi.

Gıda sektöründe hizmet personeli bir trans yaşadığı ayrımcılığı şu örnekle anlatıyor:

Sürekli çalışma yerim değişiyor. Samimi olduğum her arkadaşım uzaklaştı- rılıyor. Molalara ve yemeklere en son ve tek başıma gönderiliyorum

“Bilgisizlik, önyargı ve nefret LGBTİ’lerin işe alımına engel”

Katılımcılara yöneltilen “Sizce işverenleri veya şirket yetkililerini LGBTİ kişileri çalıştırmamaya sevk edebilecek başlıca nedenler neler olabilir?” sorusuna en çok verilen yanıt ise bilgisizlik, önyargı ve nefret oldu.

“İşyerinizde, cinsel yönelimi, cinsiyet kimliği veya interseks durumu açık sizin dışınızda LGBTİ çalışanlar var mı? Varsa hangi pozisyonlarda çalışıyorlar?” sorusuna da katılımcılardan çoğu “Evet” yanıtını veriyor:

Gey erkekler var. Bir müdür dahi var. Erkekler daha cesur. Ben aileme ifşa olmaktan çekindiğim için asıl gizliyorum (Bankacılık/finans sektö- ründe orta düzey yönetici bir lezbiyen)

KAOS GL tarafından hazırlanan raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.