Ana SayfaEkolojiKars’ta öğrenciler için komün kafe: İnternet ve kredi kartı kullanılmıyor

Kars’ta öğrenciler için komün kafe: İnternet ve kredi kartı kullanılmıyor

HABER MERKEZİ – Kars’ta esnaflık yapan bir kişi ve üniversite öğrencilerinin ortak işlettiği kafede internet ve kredi kartı kullanılmıyor, herkes kendi servisini kendisi yapıyor.

Kars merkezde Mahir Bağış isimli esnaf ve Kafkas Üniversitesi öğrencilerinin ortak işlettiği kafede, adeta kapitalizmin dayattığı yaşam tarzına kafa tutuluyor.

Komün bir şekilde işletilen ve bir bölümü kitap okuma alanı olarak tasarlanan kafede, bir bölümde ise öğrencilerin ürettiği el emeği ürünler sergileniyor.

Kafeden elde edilen gelirin bir kısmı kafenin ihtiyaçlarına harcanırken, bir kısmı ise düşük gelirli öğrencelerin ihtiyaçlarını karşılamakta kullanılıyor.

Öğrencilerin talebi doğrultusunda kafeyi açtıklarını ve herkesin kendi servisini yaptığı bir kafe olduğunu belirten Bağış, şunları söylüyor:

Kentte yoz kültürün egemen olduğunu görünce bu kafeyi açma gereği duydum. Kısa bir süre sonra öğrenciler mekanı benimsedi. Bu duruma kayıtsız kalmamak adına kafeyi onlarla komün bir şekilde işletmeye başladık.

Bu kafede işçi, işveren ilişkisi yok. İnsanlar kendi servislerini kendileri yapıyor. Özellikle öğrenci arkadaşlarımızdan ücret talep etmiyoruz. Hepsine kapımız açıktır.

Bu kafede el emeği ürünler sergileniyor. El emeği ürünlerin birçoğu öğrenciler tarafından üretiliyor. Bu ürünler arasında takı çeşitleri, yağlı boya tablolar, el işi anahtarlıklar, atkı, bere ve şile bezinden üretilen ürünler var. Elde edilen gelir maddi durumu iyi olmayan öğrencilerin ihtiyaçları karşılanıyor.

İnternet ve kredi kartı kullanılmıyor

İnternet ve kredi kartının kullanılmadığı kafeye ilk kez gelenlerin şaşırdığını dile getiren Bağış, şöyle devam ediyor:

Bu şekilde insanlarda farkındalık oluşturuyoruz. Köleliliğin 19 yüzyılda kalktığını sansak da günümüzde de devam ediyor. Sadece yöntemi değişti. İnsanlar eskiden zorbalık ve tehditle köleleştiriliyordu. Bugün ise kredi kartlarıyla borçlandırılarak köleleştiriliyor.

Bizim amacımız ise insanların modern kölelere dönüşmesini engellemek. İnsanlar sohbet etmek için bir araya geldikleri kafelerde daha birbirlerine selam vermeden wifi şifresi soruyor. İnternet yüzünden insanlar gün geçtikçe asosyalleşiyorlar. Bu kafede internet olmadığı için çaylarını alıp sohbet ediyorlar. Burada bulunan kitapları alıp okuyorlar.


Kaynak: dihaber