Ana SayfaGüncelKatalonyalı siyasetçilerden tutuklu HDP’lilerle dayanışma mesajı

Katalonyalı siyasetçilerden tutuklu HDP’lilerle dayanışma mesajı

HABER MERKEZİ – İspanya’nın Katalonya bölgesinde temaslarda bulunan HDP Milletvekili Feleknas Uca,  Türkiye’deki tutuklamalar, kayyum atamaları ve Ezidi halkının sorunları gibi konuları gündeme getirdi. Katalonyalı siyasetçiler, HDP ile dayanışma ve işbirliği içinde olduklarını söylediler.

Baskı ve kaybolma tehlikesi altındaki etnik grup, kültür ve dilleri tanıtma ve dayanışma sağlamayı amaçlayan CIEMEN Vakfının daveti üzerine Katalonya’ya giden Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, burada çeşitli temaslarda bulundu.

Katalonya Parlamentosu Başkanı Carme Forcadell, parlamento üyeleri ile Barselona Belediye Başkan Yardımcısı Gerardo Pisarella ile görüşen Uca; Katalonya Devlet Televizyonu’na da bazı değerlendirmelerde bulundu.

Uca, HDP Eş Genel Başkanları dahil 12 milletvekilinin tutukluluğu, belediyelere kayyum atamaları ve Ezidi halkının sorunları gibi konuları gündeme getirdi.

IŞİD saldırıları sonrası Şengal’den kaçıp Türkiye’ye sığınan Ezidilerin ve diğer Suriyeli sığınmacıların yaşadıkları sıkıntılarla ilgili konuşan Uca, sığınmacıların yoğun bir baskı ve asimilasyon politikasına maruz kaldıklarını anlattı.

Uca burada ayrıca, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Kürtlerin yaşadığı yerlere saldırılar ve toplumun her kesiminden binlerce kişinin tutuklanmasının bölgenin demografik yapısını değiştirmeye yönelik olduğunu söylerken, Kürt halkının korkutularak topraklarını terk etmeye zorlanmak istendiğini ifade etti.

HDP’yle dayanışma mesajı

Uca’nın Katalonya Parlamentosu üyeleri ve Barselona Belediyesinden temsilcilerin katılımıyla gerçekleşen görüşmede ise Katalonyalı siyasetçiler, HDP ile dayanışma ve işbirliği içinde olduklarını söylediler. milletvekillerine ve belediye başkanlarına yönelik tutuklama ve baskıların kabul edilemeyeceğini ifade ettiler.

Barselona Belediyesi ve Katalonya Parlamentosu’ndaki partilerin katıldığı bu mesajı veren Katalon siyasetçiler, devletin ‘terörizmle mücadele’ adı altında halkın oylarıyla demokratik bir şekilde seçilmiş, siyasal mücadele veren HDP milletvekillerine ve belediye başkanlarına yönelik tutuklama ve baskıların kabul edilemeyeceğini söylediler.