Ana SayfaGüncel‘Katledilen kadınlar isyanımızdır: Bir kişi daha eksilmeyeceğiz’

‘Katledilen kadınlar isyanımızdır: Bir kişi daha eksilmeyeceğiz’

HABER MERKEZİ – Adana Kadın Platformu üyeleri, katledilen Şehriban Elmas ve Songül Elçil için Adli Tıp Kurumu önünde basın açıklaması yaptı. Platform adına konuşan Dilara Akyüz, “İsyanımız, öfkemiz erkek egemenliğini bu topraklardan silene kadar dinmeyecek. Bir kişi daha eksilmeyeceğiz” dedi.

Adana Kadın Platformu üyeleri, erkek şiddeti ile katledilen Şehriban Elmas ve Songül Elçil için Adana Adli Tıp Kurumu önünde basın açıklaması yaptı.

Platform adına açıklamayı okuyan Dilara Akyüz, 3 Aralık günü kahvehanede çalışan bir erkek tarafından öldürülen Songül Elçil’i hatırlattı.

Akyüz, daha bu cinayete olan öfke dinmemişken yalnızca 3 gün sonra Şehriban Elmas’ın katledildiği haberini aldıklarını söyledi ve ekledi:

Şehriban eşi, kaynanası, kayın babası, kayınbiraderi tarafından demir çubuklar ile şiddete maruz kalmış ve bir günlük yaşam mücadelesinin sonucu hayatını kaybetmiştir

Ülkede geçmişten bugüne kadınların hayatlarının giderek değersizleştirilip kadın cinayetlerinin normalleştirildiğini belirten Akyüz, her gün en az 5 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü ve spor yaptığı, şort giyindiği için şiddete maruz bırakıldığını ifade etti.

“İsyanımız erkek egemenliği bu topraklardan silene kadar dinmeyecek”

Akyüz açıklamada şunları söyledi:

‘Bir kadın cinayeti daha’ başlıklı haberlerin arkasında ölümler artmaya devam ederken, katledilen kadınlar da devlet kurumları için sadece rakamdan ibaret kalıyor ve cinayetleri önlemek adına hiç bir adım atılmıyor. Kadın katliamları gün be gün artarken, tüm bu yaşananların sorumlusu kim ve kimler! Cevap ortada.

Katillere iyi hal indirimi, haksız tahrik indirimi, saygın tutum indirimi veren, caydırıcı cezalar vermeyen erkek yargı kurumlarıdır. Kadına yönelik şiddeti ve kadın cinayetleri münferit, algı yönetimi, ev içi sorun olarak gören, adında kadın kelimesini bile geçirmek istemeyen bütün işi aileyi korumak ve yüceltmek olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığıdır

Kadınların tüm olumsuzluklara rağmen erkek şiddetine alışmadığüını ve erkeklerin saldırılarına karşı özsavunmayı kullandığına dikkat çeken Akyüz son olarak şunları söyledi:

İsyanımız, öfkemiz erkek egemenliğini bu topraklardan silene kadar dinmeyecek. Emeğimiz ve haklarımız özgür oluncaya dek mücadelemiz devam edecek, kadın cinayetleri politiktir. Bir kişi daha eksilmeyeceğiz

“Başka Şehribanlar ölmesin”

Basın açıklamasına katılan Şehriban Elmas’ın annesi Aynur Altunbaş ise kızının dövülerek katledildiğinde 2 aylık hamile olduğunu söyledi.

Kızının uzun zamandır şiddete maruz bırakıldığı belirten Altunbaş, şöyle konuştu:

Kızım daha önce dayak yiyip evime geldi 1 ay yanımda kaldı. Eşinin abisi ve ailesi ben sizi öldüreceğim diğer tehditler etmiş. Benim kızımı kayınbaba, kaynana, kardeşleri ile birlikte benim kızımı öldürdü. Bu nasıl adalettir. Ben adalet istiyorum ailecek ceza alsınlar. Benim içim yanmış başkasının içi yanması. Başka Şehribanlar ölmesin