Ana SayfaGüncelMusa Anter Davası’nda da sanık, ‘topu FETÖ’ye attı’

Musa Anter Davası’nda da sanık, ‘topu FETÖ’ye attı’

HABER MERKEZİ – Musa Anter cinayeti ile ilgili görülen davanın bugünkü duruşmasında aynı zamanda JİTEM sanığı olan Hamit Yıldırım dinlendi. Darbe girişiminin ardından yüzleşme davalarında sıkça başvurulan ‘FETÖ iddialarına’ bu davada da rastlandı. Sanık Hamit Yıldırım “Beni FETÖ imamı bu hale sokmuştur” sözleriyle kendini savundu. Mahkeme heyeti duruşmayı 2017’nin Mart ayına erteledi.

JİTEM ana davası ile birleştirilen Musa Anter davasının duruşması, bugün Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam edildi.

Duruşmada ilk olarak söz alan Anter ailesinin avukatı Selim Okçuoğlu, daha önceki duruşmalarda da dile getirdiği gibi sanık Hamit Yıldırım’ın Anter’in katillerinden “Yeşil” kod ismini kullanan Mahmut Yıldırım’ı “Mehmet Komiser” olarak tanıdığını aktardı.

Bu konuda dinlenilmesini talep ettikleri kişilerin mahkeme heyetleri tarafından iyi dinlenilmediğini belirten avukat Okçuoğlu, ifadeleri alınan Cahit Aydın, Abdulsamet Aydın, Ömer Özyıl, Nevin Soyukaya ve dönemin Diyarbakır Belediye Başkanı Turgut Atalay’ın ifadelerinin tekrar alınmasını talep etti.

Okçuoğlu, ayrıca Tanık Celal Yeltekin’in adresinin araştırılmasını ve dönemin Diyarbakır Belediyesi personellerinden Mahmut ile Aziz adlı kişilerin kimlik tespitlerinin yapılmasını iletti.

Duruşmada sanıklardan itirafçı Ali Turan Altaylı ardından da tutuklu sanık Hamit Yıldırım savunma yaptı.

Yıldırım, şunları söyledi:

Ben o tarihte korucu olarak görev yapıyordum. Anter’in katli olayıyla herhangi bir ilgim yoktur. Beni FETÖ imamı bu hale sokmuştur. Kendisi yurt yapmak için benden arsa istemiştir. Ben ise arsa vermediğim için şimdi bu dosyada sanık olarak yargılanmaktayım.

Yıldırım’ın savunmasının ardından duruşmaya ara verildi.

Aranın ardından Abdülkadir Aygan’ın Sabah gazetesine verdiği CD izlenerek, kayıt altına alındı.

Ardında Anter ailesinin avukatı Selim Okçuoğlu, CD’nin dosyaya ilişkin bahsettikleri CD olmadığını ancak Anter’in katledilmesiyle ilgili delil olabilecek ifadeler içerdiğini belirterek, Ayhan’ın İsveç’te dinlenilmesini talep etti.

Avukat Sidar Avşar, “Bu davada bir de JİTEM ana davasının dosyasının olduğunu anca Musa Anter dosyasından öteye geçilemedi” dedi.

Bir kez daha söz alan sanık Yıldırım, kendisini şöyle savundu:

Beni yem olarak kullanmışlardır. Benim ismin haksız olarak bu soruşturmaya dahil edilmiştir. Şırnaklı Hamit kimdir? Diyarbakır ve Şırnak’ta kaç tane Hamit var ki beni aldınız.

Yıldırım’ın avukatı ise Aygan’ın ifadelerinin çelişkili olduğunu öne sürüp, tutukluluğa itiraz etti.

Duruşma 14 Mart 2017 tarihine ertelendi.

Dünden bugüne davanın seyri

1999 yılında düzenlenen iddianamelerle yargılanan 11 sanıklı ve 2005 tarihli iddianameyle yargılanan 5 sanıklı davaların 2010 yılında birleşmesiyle, süren dava JİTEM Ana Davası olarak anılmaya başlandı.

Gazeteci yazar Musa Anter’in 20 Eylül 1992’de öldürülmesiyle ilgili, eski JİTEM tetikçisi Abdülkadir Aygan’ın fail olarak işaret ettiği Hamit Yıldırım 29 Haziran 2012’de gözaltına alındı.

Yıldırım’ın 2 Temmuz 2012’de tutuklanmasıyla dava zamanaşımından kurtuldu. Başlatılan soruşturma sonucu hazırlanan 25 Haziran 2013 tarihli iddianame 5 Temmuz 2013’te Diyarbakır 7. ACM tarafından kabul edildi.

2014 yılında Musa Anter Davası’nın, JİTEM Ana Davası’yla birleştirilmesi talebi, davanın sürdüğü Diyarbakır 1. ACM tarafından kabul edildi. 2015 yılında Musa Anter Davası “güvenlik gerekçesiyle” Ankara’ya nakledildi.

Ankara 6. ACM birleştirme kararına itiraz etti. Ankara 6. ACM’nin itirazını değerlendiren Yargıtay 5. Ceza Dairesi’nin 29 Ocak 2016 tarihli kararıyla iki davanın birleşmesi kesinleşti.

14 Mart 2016 tarihli duruşmada MİT Kontrterör Dairesi eski Başkanı Mehmet Eymür ve dönemin Ankara Emniyet Müdürü Orhan Taşanlar tanık olarak dinlendi.

Mahkeme, bir sonraki duruşmada emekli Jandarma Tuğgeneral Veli Küçük ve dönemin Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Hüseyin Özbilgin’in tanık olarak dinlenmesine karar verdi; hem sanık hem müşteki avukatlarının, dosyaların ayrı ayrı görülmesi talebini reddetti.

25 Nisan 2016 tarihli bir sonraki duruşmada tanık olarak dinlenmesi beklenen Veli Küçük mazeret bildirerek gelmedi, duruşmada hazır bulunan Hüseyin Özbilgin tanık olarak ifade verdi. Musa Anter cinayeti olayında yaralanan Orhan Miroğlu da avukatlarıyla duruşmaya katıldı.

Tanık olması beklenen Veli Küçük 20 Haziran 2016 tarihli duruşmaya da katılmadı. Ara celsede avukatlarının Küçük’ün SEGBİS’le dinlenmesi için dilekçe verdikleri öğrenildi. Anter ailesi avukatlarının, Eski OHAL Valisi Ünal Erkan, Milletvekili Sinan Yerlikaya ve Eski İçişleri Bakanı Meral Akşener’in dinlenmesi talepleri reddedildi.

Veli Küçük’ün SEGBİS’le dinlenmesi için adresinin bulunduğu yer mahkemesine tebligat yazılmasına; Ankara JİTEM dosyasına MİT’ten gönderilen belgelerin bir suretinin Ankara 1. ACM’den istenerek incelenmesine ve sanık Hamit Yıldırım’ın tutukluluğunun devamına karar verildi.

Duruşma öncesi, 22 Eylül 2016 tarihinde Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Nevin Soyukaya ve Samet Aydın’ın tanık olarak ifadeleri alındı.

Veli Küçük ise 26 Eylül 2016 tarihli duruşmaya SEGBİS yöntemiyle katılarak ifade verdi.

İsveç’te yaşayan sanık Abdülkadir Aygan SEGBİS yöntemiyle ifade vermeye rıza göstermediği için ifadesinin İsveç’te alınacağı kesinleşti.

Tarafların ifade işlemi esnasında hazır bulunması için Adalet Bakanlığı’na yazı yazılmasına karar verildi.

Bu davaya dair daha ayrıntılı bilgi ve detaylara Hafıza Merkezi‘nden ulaşabilirsiniz.