Ana SayfaBilim ve TeknolojiNefes alış-veriş ritmi, hafızamızı etkiliyor

Nefes alış-veriş ritmi, hafızamızı etkiliyor

HABER MERKEZİ – Northwestern Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma nefes alış-veriş ritminin, insan beyninde duygusal değerlendirme ve hafızayı güçlendiren elektriksel aktivite oluşturduğu ortaya çıkarttı.

Northwestern Üniversitesi’nden bilim insanlarının nefes alış-veriş ritmi üzerine yaptıkları araştırma çarpıcı sonuçlar ortaya çıkarttı.

Gaia Dergi’de yer alan habere göre araştırma sonucunda nefes alış-veriş ritminin, insan beyninde duygusal değerlendirme ve hafızayı güçlendiren elektriksel aktivite oluşturduğu ortaya çıktı.

Davranışlar üzerindeki bu etkiler ise nefesi burunla ya da ağızla alıp vermeye bağlı olarak değişiklik gösteriyor.

Araştırma sırasında 60 kişiden, nefes ritimleri kaydedildi.  Bu kişilerden laboratuvar ortamında duygusal ifadeler konusunda hızlı kararlar vermeleri istendi. Katılımcılara, korku ya da şaşkınlık ifadesi gösteren yüz fotoğrafları gösterilerek, gösterilen yüz fotoğraflarında mümkün olan en kısa sürede hangi duygusal ifadenin bulunduğunu belirlemeleri istendi.

Nefes alma sırasında kişiler, korkulu yüz ifadelerini, nefes verdikleri ana göre çok daha hızlı tanımladılar. Çalışmaya katılan kişiler, ağızlarıyla nefes alırken aynı görevi yerine getirdiğinde bu etkilerde ciddi oranda azalma görüldü. Dolayısıyla, bu etkinin yalnızca burundan soluk alma ile ilişkili olduğu anlaşıldı.

Hafıza işlevini hipokampusa bağlı değerlendirmeye yönelik diğer bir deneyde ise katılımcılara bilgisayar ekranından bazı nesnelerin resimleri gösterildi ve onları hatırlamaları söylendi. Araştırmacılar, görüntülerin nefes alma sırasında gösterilmesi durumunda daha iyi hatırlandığı bulgusuna ulaştılar.

Bulgular, hızlı nefes almanın, tehlikeli bir durum içerisindeki insan için bir avantaj olabileceğini ortaya koyuyor.