Ana SayfaBilim ve TeknolojiParkinson’a midedeki bakteri mi neden oluyor?

Parkinson’a midedeki bakteri mi neden oluyor?

HABER MERKEZİ – Parkinson hastalığı ile ilgili yapılan bir araştırma hastalıkla midede yaşayan bir bakteri arasında bağı ortaya çıkarttı.

ABD’li ve Avrupalı bilim insanlarının Parkinson hastalığı ile ilgili yaptığı araştırma Cell adlı dergide yayınlandı.

Sputnik’te araştırmaya ilişkin yer alan habere göre Parkinson hastalığına midede yaşayan bir bakteri neden olmuş olabilir.

Araştırmada çok yüksek miktarda alfa sinüklein proteini üreterek Parkinson’a yakalanmaları için farelerin genleri üzerinde oynandı ve onları midesinde bakteri olanlar ve olmayanlar şeklinde 2 gruba ayrıldı.

Midesinde bakteri olan farelerin beyin hücrelerinde alfa sinüklein proteini birikmeye başladı ve Parkinson hastalarında olduğu gibi beynin bazı bölgelerinde hasar meydana geldi. Bakteri olmayan fareler daha az semptom gösterdi ayrıca motor beceri testlerinde daha iyi performans sağladı.

Yapılan 2. deneyde ise bilim insanları 2 fare grubunu midedeki bakterilerin ürettiği ‘kısa zincirli yağ asitleriyle’ besledi.

Sonuçta mide bakterisi olmayan farelerin bu kimyasallarla beslendiğinde Parkinson hastalığının semptomlarını gösterdiği görüldü. Böylece mide bakterisinin ürettiği kimyasalların beyindeki durumu kötüleştirdiği tespit edildi.

Yapılan son deneyde ise Parkinson hastası insanlar ile sağlıklı insanların midesindeki bakteriler alınarak, mide bakterisi olmayan ancak halihazırda genleriyle oynandığı için fazla miktarda alfa sinüklein proteini üreten farelere nakledildi. Bunun sonucunda sadece Parkinson hastalarından alınan bakterilerin nakledildiği farelerin semptomları göstediği, sağlıklı kişilerden alınan bakterinin nakledildiği farelerin ise bu semptomları yaşamadığı belirlendi.

Araştırmada yer alan bilim insanlarından California Teknoloji Enstitüsü Mikrobiyoloji Profesörü Sarkis Mazmanyan,  araştırma ekibinin bundan sonra hangi bakterilerin yararlı, hangilerinin zararlı olduğunu ve bunların Parkinson ile ilişkisini inceleyerek hastalıktan nasıl korunacağı konusunda yeni tedaviler bulunabileceğini belirtti.

Mazmanyan “Artık bir gün, ki bu bizim yaşam süremiz içerisinde olabilir, Parkinson hastalarına ilaç yazılabileceğini ve bu ilaçlarda onları bu hastalıktan koruyacak bakterinin olacağını hatta hastalığın semptomlarının tedavi edileceğini hayal edebiliriz” dedi.

Alzheimer’dan sonra en yaygın ikinci beyin hastalığı olan Parkinson’da kişi motor becerilerini kaybediyor ve titremeler yaşıyor. Dünya genelinde 10 milyon kişi henüz bir tedavisi bulunmayan Parkinson hastalığından muzdarip.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Mor Dayanışma'dan kampanya: İhtiyaç sahiplerine ulaşıyoruz
Sonraki Haber
Şemdinli Belediyesi'ne kilit vuruldu