Ana SayfaGüncelRTÜK’ten prezervatif reklamına ceza: ‘Gençler için özendirici’

RTÜK’ten prezervatif reklamına ceza: ‘Gençler için özendirici’

HABER MERKEZİ – RTÜK, NTV Spor kanalına prezervatif reklamı yayımladığı için ceza kesti.

Prezervatif reklamı yayınlan NTV Spor’a Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nca (RTÜK) ceza kesildi.

NTV Spor Kanalı’nda 4 Ekim tarihinde saat 23.14’te prezervatif reklamı yayımlandı.

RTÜK, söz konusu reklam üzerine şikayet alındığını belirterek, reklamın “gençleri özendirdiği ve çocukları meraklandırdığı” değerlendirmesinde bulundu ve kanala ceza kesti.

“Çocuklar merak eder”

Cumhuriyet’in haberine göre RTÜK kararında şu ifadelere yer verildi:

Cinsel içerikli ürün tanıtımlarının, çocuklarda merak uyandırdığı; gençler için özendirici olduğu, bu tanıtımların saat 24.00’den sonra yapılması gerektiği düşünülmektedir.

Bilindiği gibi küçük yaştaki izleyiciler ekranda gördükleri özellikle de reklamlarda gördükleri ürünleri merak etmektedir. Bu ürünün yetişkinlere yönelik olması nedeniyle, küçük yaştakilere açıklanmasında bazı zorluklar yaşanabileceği düşünülmektedir. Dolayısıyla sadece yetişkinlerin özel yaşamında kullanabilecekleri ürünlere yönelik reklamların, çocukların ekran başında bulunamayacakları düşünülen korumalı saatler dışındaki zaman dilimlerinde yayımlanmasının uygun olacağı değerlendirilmiştir. Oysa yayın kuruluşu, prezervatif reklamını korumalı saatler içerisinde yayımlamış, küçük yaştaki izleyicilerin zarar görebileceklerini gözardı etmiştir.

“Korumalı saat”

RTÜK’ün kararında atıfta bulunulan ‘korumalı saatler’, mevzuatta, ‘çocuk ve gençlerin, yayınları izleme veya dinleme ihtimali olan 24.00-05.00 saat aralığı dışındaki zaman dilimi’ olarak tanımlanıyor.