Ana SayfaGüncelSarısülük davasında karar: Polis Şahbaz’ın hapis cezası para cezasına çevrildi

Sarısülük davasında karar: Polis Şahbaz’ın hapis cezası para cezasına çevrildi

HABER MERKEZİ – Gezi Direnişi sırasında Ethem Sarısülük’ü vurarak öldüren polis Ahmet Şahbaz’a 1 yıl 4 ay 20 gün hapis cezası verildi. Mahkeme, bu hapis cezasını adli para cezasına çevirdi. Mahkemede karara itiraz eden anne Sayfi Sarısülük’e yönelik bir polis ise “Sıra sana da gelecek” diye tehditte bulundu.

1 Haziran 2013’te, Ankara’da Gezi Direnişi sırasında polis Ahmet Şahbaz tarafından vurularak öldürülen Ethem Sarısülük davası bugün Aksaray’da görüldü.

Tutuksuz yargılanan sanık polis memuru Ahmet Şahbaz, duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı.

Mahkeme başkanı, heyet tarafından delillerin ayrıntılı olarak incelendiğini, tarafların dinlenildiğini, araştırılacak başka bir husus kalmadığı için davayı karara bağlayacaklarını söyledi.

Polis Şahbaz: “Ağaç kütüğü değilim, o kadar taş atıldı”

Polis Şahbaz kendini “Ağaç kütüğü, beton kolonu değilim. O kadar taş atıldı. Bir olumsuzluk yaşanmaması için silahı havaya tuttum. Bu kaza yaşanmışsa eylemcilerin beni taşlamasından olmuştur” sözleriyle savundu.

Hapis cezası, para cezasına çevirildi

Ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık polis Ahmet Şahbaz’a, “Meşru müdafaada kastı aşarak ölüme neden olma” suçundan 1 yıl 4 ay 20 gün hapis cezası verdi.

Hapis cezası, 10 bin 100 lira adli para cezasına çevrildi.

Polisten anne Sarısülük’e tahdit: “Sıra sana da gelecek”

Karar sonrası müşteki avukatı ve yakınları, “Para cezası mı veriyorsunuz?” diyerek tepki gösterdi.

Karara itiraz eden anne Sayfi Sarısülük’e yönelik bir kadın polis ise “Sıra sana da gelecek” diye tehditte bulundu.

Ardından adliye içinde arbede yaşandı.

Ne olmuştu?

Daha önce Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleştirilen yargılamada, önce “kasten öldürmek”ten müebbet hapis cezası verilmiş, daha sonra “haksız tahrik indirimi” ve “iyi hal” gibi çok sayıda gerekçe ile ceza “olası kastla insan öldürmek” suçundan 7 yıl 9 ay 10 gün hapis cezasına kadar düşürülmüştü.

Yargıtay 1. Dairesi, kararı usulden bozmuş, dosyayı mahkemeye geri göndermişti.

Dava Aksaray’a taşınırken, tutuklu polis Şahbaz’ın da tahliyesine karar verilmişti.

26 Haziran 2016’da Aksaray Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden başlayan yargılamada da, son olarak 19 Eylül’de gerçekleştirilen duruşmada Şahbaz için yapılan tutuklama talebi, “olay anına ilişkin görüntülere dair TÜBİTAK raporunun henüz gelmediği” gerekçe gösterilerek kabul edilmemişti.

Geçtiğimiz duruşmada savcı mütalaasını sunmuş ve polis Ahmet Şahbaz hakkında “meşru müdafaa sınırını aşmak suretiyle taksirle ölüme neden olmak” suçundan 10 ay hapis cezası istemişti. Mahkeme heyeti ise karar duruşması için davayı 19 Aralık’a (bugün) ertelemişti.

Previous post
'Medyanın diline, çuvaldız niyetine': Gazete Şûjin yayında
Next post
İçişleri Bakanlığı Van'da kayyuma da kayyum atadı