Ana SayfaGüncelSon büyük filologlardan Bahtin’in ‘Söylem Türleri’ eseri Türkçede

Son büyük filologlardan Bahtin’in ‘Söylem Türleri’ eseri Türkçede

HABER MERKEZİ – Rus filozof Mihail Mihailoviç Bahtin’in son yazılarının toplandığı ‘Söylem Türleri ve Başka Yazılar’ isimli kitap Metis Yayınları etiketiyle çıktı.

Hayatı boyunca dil ve edebiyat üstüne kafa yormuş, kafasında biriktirdiği binlerce olguyu analiz ederek düşüncesini geliştirmeye çalışmış büyük bir düşünür ve son büyük filologlardan biri olan Mihail Mihailoviç Bahtin’in “evrak-ı metrukesi” Okan N. Çiftçi çevirisiyle Türkçede.

Metis Eleştiri serisinde yayımlanan Mihail M. Bahtin’in son yazılarının toplandığı bu kitapta, dilbilim alanında çığır açmış, bir araştırma programı kurmuş “Söylem Türleri” yazısının yanı sıra, beşeri bilimlerde metnin yerini saptamaya çalışan, ‘yazar imgesi’ni kurcalayan, yeni bir yöntem arayan önemli not ve makaleleri ile Bildungsroman ve edebiyat eleştirisinin durumu üzerine iki yazı yer alıyor.

Kitap kapağının tasarımı ise Emine Bora ve Semih Sökmen’e ait.

Bahtin’in ‘Dostoyevski Poetikasının Sorunları’ isimli eseri de 2004 yılında Metis tarafından yayımlanmıştı.

İçindekiler

  • Novıy Mir Dergisinin Yönelttiği
    Soruya Cevap
  • Bildungsroman ve Gerçekçiliğin Tarihindeki
    Önemi: Romanın Tarihsel olarak
    Tiplendirilmesine Doğru
  • Söylem Türleri Meselesi
  • Dilbilim, Filoloji ve Beşeri Bilimlerde
    Metin Meselesi: Bir Felsefi Çözümleme Deneyi
  • 1970-71 Yıllarında Tutulmuş Notlardan
  • Beşeri Bilimlerin Yöntembilimine Doğru

Mihail Mihailoviç Bahtin

Mihail Mihailoviç Bahtin (1895-1975) önde gelen bir Sovyet edebiyat eleştirmeni ve kuramcısıdır.

Eserleri ilk kez 1920’li yıllarda yayımlanmış, ancak yazar daha sonra uzun süre dönemin siyasi baskı koşulları nedeniyle aktif mesleki çalışmadan uzak kalmıştır.

Henüz hayattayken, 60’lı yıllarda genç kuşak Sovyet edebiyat araştırmacıları tarafından bir anlamda yeniden keşfedilmiş, bu sayede temel öneme sahip bir dil felsefecisi ve roman kuramcısı olarak Batı’da da tanınması mümkün olmuş, yapıtları sosyal ve beşeri bilimlerin başka alanlarını da derinden etkilemiştir.

İlk önemli yapıtı 1929 tarihli Dostoyevski Poetikasının Sorunları‘dır.

Ayrıntıları tam bilinmemekle birlikte, Bahtin’in beş yıl süreyle toplama kampında kaldığı düşünülüyor. 1938’de sağlık nedeniyle cezası sürgüne çevrildi. Eski bir hastalığından ötürü bir bacağı kesilen Bahtin, on beş yıl Saransk Eğitim Enstitüsü’nde çalıştı. 1969’da Moskova’ya yerleşti. 1975’te bir yaşlılar evinde öldü.

Dostoyevski kitabı genişletilmiş haliyle 1963’te, 1940’ta bitirdiği Rabelais kitabı ancak 1965’te basılabildi. “Romanın Estetiği ve Kuramı” (1978), “Sözsel Sanatın Estetiği” (1979) ve “Diyalojik İmgelem” (1981) başlıklı kitapları ise ölümünden sonra yayımlandı. Türkçede yazılarından derlenmiş bir seçki yayımlanmıştır: Karnavaldan Romana (Ayrıntı, 2001).

Previous post
Osmaniye'de 'kuantumik' bir hadise: Yanlış afiş fotoğrafıyla linç kampanyası
Next post
İlk vegan futbol kulübü: Forest Green Rovers