Ana SayfaEkonomi‘Turizmde durum vahim’: İstanbul ve Antalya en çok kaybeden iki merkez

‘Turizmde durum vahim’: İstanbul ve Antalya en çok kaybeden iki merkez

HABER MERKEZİ – TÜROB’un açıkladığı Ekim 2016 Ülke Performans Raporu’na göre İstanbul ve Antalya en fazla turist kaybeden iki turizm merkezi olarak öne çıktı. Otellerin ortalama yüzde 30 dolulukla çalıştığını belirten TÜROB Başkanı Timur Bayındır, “Tamamen zarar anlamına geliyor. Birçok otel, kirasını, personel maaşlarını ödeyemedi. Ödemelerini yapmak için evini satan otel sahipleri bile var. Sektörde minimum yüzde 40 personel kaybı oldu” dedi.

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) ‘Ekim 2016 Ülke Performans Raporu’nu açıkladı.

Rapor kötüye giden ekonomiden en çok etkilenen turizm sektörünün kaydettiği gerilemeyi net bir şekilde ortaya koyuyor.

Dünya çapında veri ve analiz şirketi STR Global’in hazırladığı rapora göre, İstanbul ve Antalya, Avrupa’da en fazla turist kaybeden iki turizm merkezi olarak öne çıktı. Bu iki şehirdeki turist kaybı Türkiye ortalamasını da aşağı çekti.

Yüzde 14 düşüş

Rakamları analiz eden TÜROB, iki yıl öncesiyle de karşılaştırma yaptı. Buna göre, Türkiye’nin Ekim 2016 otel doluluklarının 2015 yılının aynı dönemine oranla 14 düşüş yüzde 52.2 olarak kaydedildiği belirtildi. Bu oran Ekim 2015’te yüzde 60.7, Ekim 2014’te yüzde 63.8 olmuştu.

Avrupa’da en büyük kayıp Türkiye’de

Raporda Türkiye’nin 2016 yılının 10 ayında yüzde 41.9 düşüş ile oda gelirlerinde Avrupa’da en büyük kaybı yaşayan ülke olduğu belirtildi.

Araştırma sonuçlarını değerlendiren TÜROB Başkanı Timur Bayındır, bu yıl otellerin ortalama yüzde 30 dolulukla çalıştığına dikkat çekti.

“İstanbul’da da turizm açısından durum vahim”

Bayındır şunları söyledi:

Bu yüzde 30, tamamen zarar anlamına geliyor. Birçok otel, kirasını, personel maaşlarını ödeyemedi. Ödemelerini yapmak için evini satan otel sahipleri bile var. Sektörde minimum yüzde 40 personel kaybı oldu.

Pek çok işletme banka kredisi yükü altında. Turist sayısındaki artışın çift haneli olacağı beklentisiyle özellikle son dönemde yapılan yatırımların kredi geri ödemelerinde sorunlar yaşanıyor. Bu gidişle bankalar otel zengini olacaklar.

Bizim için İzmir, Antalya neyse İstanbul da odur. Ancak İstanbul bir merkezdir.

Herkes İstanbul’a gelir ve buradan başka yerlere geçer. Eğer İstanbul çalışamıyorsa Kapadokya’nın çalışma şansı sıfırdır. Onun için İstanbul’un mutlaka çalışması lazım. İstanbul’da da turizm açısından durum maalesef çok vahim diyebileceğimiz noktada. Sıkıntı sadece yabancılarda değil, yerli müşteri trafiği de durdu. Şehir otelleri de destekler kapsamına alınmalı. Bugüne kadar İstanbul’da ‘üç ay oteli kapatayım sezonda açarım’ diye bir uygulama yoktu. Ama bu kış Antalya otelleri gibi çalışmalarına ara veren oteller İstanbul’da da olabilir.