Ana SayfaGüncel‘Türkiye’de Engelli kadınlara yönelik şiddet görünür değil’

‘Türkiye’de Engelli kadınlara yönelik şiddet görünür değil’

HABER MERKEZİ –  ‘Engelli Kadınlara Hak Temelli Aktif Destek’ projesinin ikinci aşaması, Antalya’da gerçekleştirildi. Engelli Kadın Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Özlem Kara, Türkiye’de engelli kadınlara yönelik şiddetin görünür olmadığını vurguladı.

Engelli Kadın Derneği ile Adana Kadın Danışma Merkezi ve Sığınma Evi (AKDAM) işbirliği ile düzenlenen, ‘Engelli Kadınlara Hak Temelli Aktif Destek’ projesinin ikinci aşaması, Antalya’da yapıldı.

Proje kapsamında Eskişehir, Ordu, Antalya ve Bolu’da engelli kadınlara yönelik ‘1.Faz Farkındalık Atölyeleri’ kuruldu.

Avrupa Birliği (AB) Demokrasi ve İnsan Hakları İçin Avrupa Aracı (DİHAA) tarafından desteklenen projenin Ramada Plaza Otel’de yapılan ikinci aşamasına, karma engelli örgütler ve kadın örgütleri katıldı.

Düzenlenen farkındalık atölyelerinde ‘savunuculuk’ ve ‘lobicilik’ çalışmaları ele alınırken, engelli kadınların, yaşadıkları sorunlarla ilgili yerel ve uluslararası düzeyde çözümün bir parçası olmaları hedefleniyor.

Türkiye’de engelli kadına yönelik şiddeti yansıtan ilk rapor

Engelli Kadın Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Özlem Kara, dernek olarak geçen yıl içerisinde, engelli kadınlara yönelik şiddet raporu hazırladıklarını belirtti.

Kara, konuya dair şunları söyledi:

Bu Türkiye’de ilk kez engelli kadına yönelik şiddeti kapsayan bir rapor. Bu raporda tespit ettiğimiz en önemli şeylerden bir tanesi, engelli kadına yönelik şiddetin görünür olmadığı yönündeydi. Türkiye’nin farklı birçok kentinde, kamu kurumlarına, şiddet izleme ve önleme merkezlerine, bakanlıklara yazılı başvuruda bulunarak, bilgi edinme kanunu kapsamında raporlar aldık. Bize gelen raporlara göre, şiddet önleme ve izleme merkezlerinin engelli kadınların erişimine uygun olmadığı yönünde.

Kara, şiddetin kadınlar için çok zor ve travmatik bir süreç olduğunu belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü:

Şiddetle mücadele mekanizmalarının içerisinde uygulanan en önemli yöntemlerden bir tanesi de, kadını bulunduğu şiddet ortamlarından uzaklaştırmaktır. Fakat kadın engelli olduğunda maalesef mevcut sistem, şiddet gören engelli kadını bulunduğu ortamdan uzaklaştırmaya pek fazla olanak tanımıyor.