Ana SayfaGüncelUmut, mücadele ve zafer: Homeros’un diliyle ‘Odysseus’un Yolculuğu’

Umut, mücadele ve zafer: Homeros’un diliyle ‘Odysseus’un Yolculuğu’

HABER MERKEZİOdysseus’un Yolculuğu, Rıza Özlütaş’ın derlemesiyle, Kasım 2016’da Evrensel İlk Gençlik Kitaplığı’ndan çıktı. Gençler için kısaltılan ve sadeleştirilen “Odysseus’un Yolculuğu: Homeras’un Diliyle”, Homeros’un Iliada ve Odysseia Destanları’na geçişte gençler için oldukça önemli bir basamak.

Şilan BİNGÖL

Batı edebiyatının ilk büyük eseri olarak kabul edilen Iliada ve Odysseia Destanları, Antik Çağ’da yaşamış olan İyonyalı ozan Homeros’un eserleri olarak kabul edilir. Iliada Destanı’nda on yıl boyunca Truva Savaşı’nda yaşanılanlar anlatılırken, Odysseia Destanı’nda ise, Truva Savaşı’nda büyük başarılara imza atan İthake Kralı Odysseus’un, savaştan sonra evine dönerken yaşadığı maceralar anlatılır. Odysseus’un Yolculuğu kitabi ise Odysseia Destanı’nı gençler için ele alan bir derleme niteliğinde. İthake Kralı Odysseus’un yaşadıklarının anlatıldığı kitap toplam yirmi dört bölümden oluşuyor.

Kitap, yirmi yıl önce Truva Savaşı için yola çıkan İthake Kralı Odysseus’un evini dönememesi üzerine gelişen olayları konu alır. On yıl süren Truva Savaşı’ndan sonra tüm krallar yurtlarına geri dönerken, Odysseus on yıl süren savaşın ardından on yıl daha evine geri dönemez. Bir taraftan Odysseus’un evine dönmek için yaşadığı maceralar, diğer taraftan da güzel karısı Penelopeia ve oğlu Telemakhos’un sarayda yaşadıkları.Odysseus'un Yolculuğu

Destan’da, Odysseus’un evine dönmesi sürecinde en büyük yardımcısının Tanrı Zeus’un kızı tanrıça Athena olduğunu görürüz. Fakat diğer taraftan onun yıllarca evine, yurduna dönememesine sebep olan da Athena’nın oğlu deniz tanrısı Poseidon’dur. İthake’ye dönememesi için yıllarca Odysseus’un önüne her türlü engeli koymuştur. Fakat Athena Zeus’tan yardım isteyerek artık bu duruma bir son vermek ve kralın evine dönmesine yardımcı olmak ister.

Odysseus ve maceraları

Odysseus Truva Savaşı’ndan çıktıktan sonra evine dönmek için denize açıldığında başlar tüm macera. Rüzgar tanımadığı ülkelere, adalara atar onu ve arkadaşlarını. Kikonların yaşadığı ülke, Lotofagoslar, Kykloplarin, Eolia adaları bu duraklardan bazılarıdır. Odysseus’un buralarda yaşadığı her maceranın arkasında ise çeşitli mesajlar vardır. Arkadaşlar arası güven, nefse hakim olabilme, dayanışma, mücadele bu mesajlardan bazılarıdır.

Odysseus bu maceralardan tek başına çıkar ve kendini, onu yıllarca adasında hapsedecek olan güzel peri Kalypso’nun yanında bulur, ta ki Athena’nın yardımıyla buradan kurtulup İthake’ye döneceği zamana kadar.

İthake, Penelopeia ve soylular

Odysseus bunları yaşarken, karısı Penelopeia ise sarayında soyluların kuşatması altındadır. Penelopeia’yle evlenmek isteyen İthake’nin soyluları, sarayı adeta yağmalamaktadırlar. Penelopeia ise yirmi yıldır Odysseus’u beklemektedir sevgisi hiç eksilmeden. Soylulara, Odysseus’un babası için öreceği kefen biteceği zaman içlerinden biriyle evleneceğini söyler, ama her gün ördüğü kefeni geceleri tekrar söktüğü çok geç ortaya çıkar. Oğulları Telemakhos ise soyluların bu tavırlarına artık dayanamaz. “Soylularda utanma ve arlanmanın olmadığı zaten ortada. Peki tanrıların gazabından da mı korkmuyorlar”? (s15) der ve o da bu duruma son vermek için bir şeyler yapmaya karar verir ama yine tanrıça Athena’nın yardımıyla.

İthake’ye dönüş

odysseus

Odysseus’un yolculuğu büyük maceraların ardından yirmi yıl sonra tamamlanır, hiç bitmeyen bir sabır ve inatla. Homeros’un Odysseus’un Yolculuğu’nu anlattığı bu destanı, İthake’mize dönme yolunda, adeta bir adaya hapsedildiğimiz ve yorulduğumuzu hissettiğimiz bu günlerde okunması gerekenlerden.

Hiç bitmeyen bir umut, mücadele ve zafer Odysseus’un Yolculuğu.

Odysseus’un Yolculuğu: Homeros’un Diliyle

Derleyen: Rıza Özlütaş

Evrensel Basım

İstanbul: 2016

Previous post
Demirtaş'ın sansürlenen röportajından: Bütün cezaevleri birer 'ezaevi'
Next post
İhraç edilen akademisyenlerden 'Sokak Akademisi'