Ana SayfaGüncel18 ayın ardından Suruç Katliamı iddianamesi: Sanıklardan sadece birisi Türkiye’de

18 ayın ardından Suruç Katliamı iddianamesi: Sanıklardan sadece birisi Türkiye’de

HABER MERKEZİ – Suruç’ta IŞİD’ın canlı bomba saldırısında 33 gencin yaşamını yitirdiği katliama ilişkin başlatılan soruşturmada 18 ayın ardından iddianame çıktı. İddianamede 2’si Suriye’de olan 3 sanık için 104’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Katliamın ardından daha önce açılan ve tek sanığın dönemin ilçe emniyet müdürü Mehmet Yapalıal olduğu davada ise Yapılal’a 7 bin 500 TL para cezası verilmişti.

Kobane’deki çocuklarla dayanışmak amacıyla Suruç’ta bulunan Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi gençlere yönelik 20 Temmuz 2015 tarihinde IŞİD tarafından düzenlenen canlı bomba saldırısında 33 kişinin yaşamını yitirdiği katliamla ilgili soruşturmanın iddianamesi 18 ayın ardından çıktı.

Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamede 3 kişi için 104’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

Urfa 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulan 213 sayfalık iddianamede, sanıklar için “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme, silahlı terör örgütüne üye olma, tasarlayarak ve yangın, su baskını, tahrip, batırma, bombalama ya da nükleer, biyolojik, kimyasal silah kullanarak öldürme” suçlarından 34’er kez, “Tasarlayarak ve yangın, su baskını, tahrip, batırma, bombalama ya da nükleer, biyolojik, kimyasal silah kullanarak öldürmeye teşebbüs etme” suçlarından da 70’er kez olmak üzere toplamda 104’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis talep edildi.

İddianamede saldırının Şeyh Abdurrahman Alagöz tarafından gerçekleştirildiğinin kamera kayıtları ve aile teşhisi ile sabit olduğu belirtildi.

Sanıkların ikisi Suriye’de

İddianamede, “Bu suçların yanı sıra olayda canlı bomba tarafından kullanılan patlayıcı maddenin nakledilmesi, muhafaza altına alınması, satın alınması veya işlenmesi durumlarının münhasıran tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması veya el değiştirmesi” suçunu oluşturduğu, bu sebeple şüphelilerin eylemlerinin ayrıca 5237 Sayılı TCK’nın 174/1. maddesini ihlal ettiği sonucuna varıldığı belirtiliyor.

Savcılık bu kapsamda tutuklu Şahin ve Suriye’de bulunan Deniz Büyükçelebi ile İlhami Ballı’ya ayrı ayrı 104’er kez müebbet ağır hapis cezası verilmesini talep etti.,

Emniyet Müdürü Yapılal’a ödül gibi ceza

Suruç Katliamı’yla ilgili açılan tek dava ise dönemin ilçe emniyet müdürü Mehmet Yapalıal hakkında açılan davaydı. Davada Yapalıal, ‘görevi ihmal ve kötü kullanma’ suçundan 7 bin 500 TL para cezasına çarptırılmış ve ceza 12 takside bölünmüştü.

Ne olmuştu?

İstanbul’dan Urfa’nın Suruç ilçesine Kobani’ye yardım kampanyası amacıyla gelen Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi yaklaşık 300 kişi, Suriye’ye geçmeden önce Amara Kültür Merkezi’nin bahçesinde 20 Temmuz 2015’te basın açıklaması yapmak istemişti.

IŞİD’li bir saldırgan kalabalığın içine girerek üzerindeki bombayı infilak ettirmişti. Saldırıda 33 kişi yaşamını yitirmişti.

Patlama mahalinden toplanan delil ve vücut parçalarının Ankara’da incelenmesinin ardından saldırganın Abdurrahman Alagöz olduğu kesinleşmiş, Alagöz’ün, El Kaide soruşturması kapsamında ifadesinin alındıktan sonra serbest bırakıldığı ve hakkında takipsizlik kararı verildiği ortaya çıkmıştı.

Alagöz hakkındaki ‘terör nitelikli aranan şahıs’ kaydının da saldırıdan bir ay kadar önce, 16 Haziran’da Suruç Emniyet Müdürlüğü’ne ulaştığı ortaya çıkmıştı.