Ana SayfaGüncel“8 Mart etkinliğine katılmanın ‘örgüt suçu’ kapsamına alınma sebebi nedir?”

“8 Mart etkinliğine katılmanın ‘örgüt suçu’ kapsamına alınma sebebi nedir?”

HABER MERKEZİ – HDP’li Nursel Aydoğan’a, hali hazırda ‘FETÖ’den tutuklu olan Savcının hazırladığı iddianameyle verilen hapis cezası Adalet Bakanı’na soruldu. HDP Milletvekili Uca, Aydoğan’ın 8 Mart etkinliğine katılmasının ‘örgüt suçu’ kapsamına alındığını, yine cenaze törenlerine katılımının da ‘suç’ sayıldığını belirterek şu sorulara yanıt istedi: “8 Mart etkinliğine katılmanın ‘örgüt suçu’ kapsamına alınma sebebi nedir?”, “Yaşamını yitiren örgüt üyelerinin cenazesine birçok defa katıldığını dile getiren AKP Milletvekili Galip Ensarioğlu hakkında herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?”

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) tutuklu milletvekillerinden olan Nursel Aydoğan’a 2011 yılında katıldığı cenaze töreni, basın açıklaması ve yürüyüşler nedeniyle açılan davada 4 yıl 8 ay 7 gün hapis cezası verilmesi, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a soruldu.

Konuyu Meclis’e taşıyan HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, milletvekillerine yönelik operasyon ve tutuklamaları hatırlatarak, Aydoğan’ın tutuklu olduğu Silivri Cezaevi’nden SEGBİS üzerinden katıldığı duruşmada kendisine verilen cezaya dikkat çekti.

AKP’li Ensarioğlu’nun ‘Cenazelere katıldım’ sözleri hatırlatıldı

Aydoğan’ın ceza aldığı dosya kapsamında kendisine yöneltilen suçlardan birinin katıldığı bir basın açıklamasında “Artık yeter canlar ölmesin, özgürlük yeşersin” ifadesinden kaynaklandığını belirten Uca, Aydoğan’ın cenaze törenlerine katılımının ‘suç’ sayılması karşısında AKP’li bir milletvekilinin katıldığını söylediği cenaze töreniyle ilgili sözlerini anımsattı:

AKP Diyarbakır Milletvekili Sayın Galip Ensarioğlu da yaşamını yitiren örgüt üyelerinin cenaze törenlerine katılmış, konu ile ilgili yaptığı açıklamada  ‘Evet katıldım. Bir değil bir kaç defa katıldım’ demiştir.

8 Mart’a katılmak ‘örgüt suçu’ sayıldı

Ayrıca Aydoğan hakkında Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede 103 yıla kadar hapis istendiğini de belirten Uca, bu iddianamede de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliğine katılmasının yasadışı faaliyet olarak gösterildiğini ve ‘örgüt suçu’ kapsamına alındığını söyledi.

Uca, Aydoğan hakkındaki iddianameyi hazırlayan kişinin ise dönemin özel yetkili savcısı Ahmet Karaca olduğunu ve hali hazırda darbe girişimi soruşturması kapsamındaki “FETÖ” davasından tutuklu bulunduğunu belirtti.

6 kadın vekil tutuklu

Uca, tutuklu diğer vekilleri hatırlattığı önergesinde, şunları söyledi:

Yüzde 38.9 ile parlamentoda en çok kadın sayısı bulunduran partimizin Aydoğan ile beraber 6 kadın milletvekili tutuklu olduğu için kendilerini bağlayan yasaları kararlaştıran organlarda eşit bir sayısal temsile kavuşmak hakları ellerinden alınmıştır. Bu kadar kadın siyasetçinin hapiste olduğu bir başka ülke daha yoktur ve bu hak ihlali bir an önce sona ermelidir.

Sorular

Uca, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’dan şu sorulara yanıt vermesini istedi:

  • 103 yıla kadar hapsi isten Sayın Aydoğan hakkındaki iddianameyi hazırlayan kişinin dönemin özel yetkili savcısı Ahmet Karaca’nın “FETÖ” davasından tutuklu olması bilginiz dâhilinde midir?
  • Mahkeme heyeti üyesi kadın hâkimin belirttiği gibi mahkeme tarafından esas yönünden incelenmeyip suç oluşturup oluşturmadığı değerlendirmeyen eylemler nedeniyle beraat kararı verilmesi gerekirken mahkeme heyetinin bunu değerlendirilmemesinin sebebi nedir?
  • Bütün toplumlarda ve kültürlerde cenaze merasimine katılım doğal bir haktır. Buna rağmen çatışmalardan kaynaklı her gün birkaç cenazenin kaldırıldığı bir kentin milletvekili olan Aydoğan’ın cenaze törenine katılmasının suç sayılmasının yasal gerekçesi nedir?
  • Yaşamını yitiren örgüt üyelerinin cenazesine birçok defa katıldığını dile getiren AKP Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu hakkında bu nedenle herhangi bir soruşturma açılmış mıdır? Soruşturma açılmamışsa Aydoğan’ın cenazeye katıldığı için ceza almasının sebebi nedir?
  • Aydoğan’ın Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gün olan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliğine katılması yasadışı faaliyet olarak gösterilerek örgüt suçu kapsamına alınmasının sebebi nedir?
  • Aydoğan’ın katıldığı bir basın açıklamasında “Artık yeter canlar ölmesin özgürlük yeşersin” yazılı pankartın suç sayılmasının yasal gerekçesi nedir?
  • Nursel Aydoğan ile birlikte yargılanan ancak daha sonra dosyaları ayrılan sanıkların yargılandıkları davada beraat ettikleri halde, Aydoğan’ın aynı dosyadan 4 yıl 8 ay 7 gün ceza verilmesinin yasal gerekçesi nedir?
  • Türkiye’nin üçüncü büyük partisinin milletvekili olması ve sabit ikametgâhı belli olmasına rağmen Aydoğan hakkında tutuklu yargılama kararı verilmesinin sebebi nedir?
  • Aydoğan’ın tutuklu olduğu dosya Diyarbakır’da olmasına rağmen İstanbul Silivri Cezaevine götürülmesinin gerekçesi nedir?
  • Aydoğan’ın iki ayı aşkın süredir Silivri F Tipi Cezaevinde yalnız başına tutulmasının gerekçesi nedir? Ulusal ve uluslararası sözleşmeler bağlamında tecridin yasaklanması göz önünde bulundurulduğunda, bunun sonlandırılması için bakanlığınızın yürüttüğü bir çalışma var mıdır?
  • Aydoğan hala milletvekili olduğu ve yasama faaliyetlerine katılma hakkına sahip olduğu halde dışarıdan kitap verilmesi yasaklanmıştır. Bu yasağın yasal gerekçesi nedir?
  'FETÖ'den tutuklu savcının hazırladığı iddianameyle: HDP'li vekil Aydoğan'a hapis cezası

11 vekil tutuklu

HDP’nin, eş genel başkanlar Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile grup başkanvekili İdris Baluken, Şırnak milletvekilleri Ferhat Encü ve Selma Irmak, Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Hakkari milletvekilleri Nihat Akdoğan ve Abdullah Zeydan, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel ve Siirt Milletvekili Besime Konca olmak üzere 11 vekili tutuklu bulunuyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İtalya'da ardı ardına 3 deprem
Sonraki Haber
Çocuğuna sistematik cinsel istismarda bulunan erkek serbest