Ana SayfaGüncelABD’den Bab’a destek için Türkiye’ye Minbiç şartı

ABD’den Bab’a destek için Türkiye’ye Minbiç şartı

HABER MERKEZİ – ABD’nin Bab’da Türkiye’ye destek vermek için Türkiye’nin Suriye Demokratik Güçleri’nin kontrolündeki Minbiç’e doğru ilerlememesi için güvence istediği iddia edildi. 

Dün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İncirlik Üssü’ne dair tartışmalar üzerine “ABD bizim için çok önemli bir müttefik. Her alanda işbirliğimiz var. Ama bir gerçek var şu anda; güven bunalımı. El Bab’da hava desteği göremedik. Halkımız ‘İncirlik Üssü’nde niye tutuyorsunuz?’ diye soruyor” demişti.

İncirlik Üssü’nün uluslararası koalisyon tarafından kullanımının Ankara yönetimi tarafından bu yönlü sorgulanması üzerine, ABD’den bir açıklama geldi.

Hürriyet’ten Tolga Tanış’ın haberine göre koalisyon sözcüsü, İncirlik Üssü’nün IŞİD’le savaşta “paha biçilmez” olduğunu ifade etti.

Sözcü Albay John Dorrian, gazetecilerin sorularını yanıtladığı haftalık basın toplantısında, İncirlik Üssü’nün koalisyon için önemi konusunda şunları söyledi:

Ortaklarımız olan güçler için istihbarat, izleme, keşif ve aynı zamanda düşmana ve kaynaklarına karşı saldırı düzenleme açısından İncirlik kullanılmaya devam ediyor ve kesinlikle paha biçilmez. Tüm dünya oradan yürütülen operasyonlar sayesinde daha güvenli. Koalisyon ve DEAŞ’a karşı süren savaş için çok önemli bir üs.

Sözcü Dorrian, İncirlik Üssü’nün koalisyonun erişimine kapatılması konusunda endişeli olup olmadıkları yönündeki bir soruya ise “Bu konuda spekülasyon yapmak uygun olmaz. İki hükümet (ABD ve Türkiye) ve koalisyon arasında çok üst düzey görüşmeler devam ediyor” diye yanıt verdi.

Bab’a destek için Minbiç şartı

Öte yandan Hürriyet’in haberinde ABD’nin Bab’da Türkiye’ye destek vermek için Türkiye’nin Bab’dan sonra 12 Ağustos’ta IŞİD’den kurtarılan ve Suriye Demokratik Güçleri’nin kontrolündeki, 50 km doğuda yer alan Minbiç’e doğru ilerlememesi için güvence istediği bilgisi de yer aldı.

Haberde Ankara’nın ise bu güvenceyi vermek için Minbiç’teki tüm YPG unsurlarının kenti boşaltmasını şart koştuğu öğrenildi.

Üst düzey bir Amerikalı yetkili ise Hürriyet’e, Türkiye’nin IŞİD’den kurtarılan Minbiç’e ilerlemesine karşı olduklarını söyledi.

Türkiye-ABD arasındaki ‘destek’ polemiği

Türkiye “Fırat Kalkanı” adı ile Suriye’de sürdürdüğü operasyonun Bab ayağına ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun destek vermemesine tepki göstermişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, koalisyonu hedef göstererek “Hepsi ortadan kayboldu” demiş ve IŞİD’e destekle suçlamıştı.

ABD’nin “Gülünç” yanıtı vermesiyle büyüyen polemik karşılıklı açıklamalarla sürmüştü.

  Uluslararası Koalisyon'u 'IŞİD'e destek' ile suçlayan Erdoğan'a ABD'den yanıt
  Erdoğan’dan ABD'ye: Beyefendiler rahatsız oluyor, biz yutmayız



Önceki Haber
Tanık anlatımları ve kameralardaki ayrıntılar: Saldırgan yalnız değil miydi?
Sonraki Haber
Doğan Holding binasında arama: 2 yönetici gözaltına alındı