Ana SayfaEkonomiAcar Kozmetik’ten kriz açıklaması: Mağazaları kapatıyoruz, bu iş buraya kadar

Acar Kozmetik’ten kriz açıklaması: Mağazaları kapatıyoruz, bu iş buraya kadar

HABER MERKEZİ – Tekin Acar Cosmetics Yönetim Kurulu Başkan Tekin Acar, kurlardaki sert yükseliş ve gerileyen alım gücünün yansıması olarak çok sayıda mağazayı kapattıklarını açıkladı. Acar, “İlk defa kiramı, aidatımı, maaşları ödemede zorlanıyorum. Başka işten kazandığım ne kadar varlığım varsa hepsini satıp bu işe koydum, sermaye artışı yaptım ama yetmiyor. Ben de George Soros değilim, benim için de buraya kadar” dedi.

Tekin Acar Cosmetics Yönetim Kurulu Başkan Tekin Acar, kurdaki sert yükseliş, gerileyen alım gücü ve  yeni yasal düzenlemelerin etkisiyle perakende sektörünün en “felaket” dönemini yaşadığını söyledi. Ekonomik kriz nedeniyle mağazalarını kapattıklarını ve 2017’de açılacak 10 yeni AVM’de mağaza açmak için yaptığı kontratlardan dokuzunu iptal ettiklerini belirten Acar, mağazaları kapatmaya devam edeceklerini söyledi.

Acar’ın “Perakende Güneşi Ödülleri 2016 Sahipleri Buluşuyor” konulu toplantıda yaptığı konuşmadan bazı bölümler şöyle:

Hiç bu kadar belirsizliğin üst üste olduğu, sabah uyanınca hangi yasa ile karşılaşacağımızı bilmediğimiz bir dönem yaşamadık. Hiçbir yatırımcı yarın bu ülkede ne olacak acaba, nerede ne patlayacak, ne tür yasa çıkacak bilmezken gelip burada yatırım yapmaz, yapmıyor da. Bu sadece kur ve kira zorluğundan değil, birçok zorluktan dolayı böyle bir süreç var.

Esse, GNC gibi onlarca marka geçen sene vardı, bugün yok. Geçen sene Türkiye’de faaliyet gösteren dünya devi Douglas çıkıp gitmiştir. Rahat olduğu, iş yapabildiği, yarın iş yapacağından güven duyacağı bir ortam olsa gitmezdi. C&A da, Douglas da… Birçok marka gidiyor ama arada tek tek kepenk kapattığı için fazla gündem yapıp konuşulmuyor.

İflas erteleme kararı alınamıyor. İnsanlar da birer birer batıyor. Ve bu devam edecek.

Tüm bunlar üstüste gelince, toplamda işlerimizde yüzde 30-40 geri gitme var… Bugün cirosu kadar kira ödeyen birçok perakendeci oluştu. Çünkü kur, iş yok, turist gelmiyor… İşler çok düştü. Çok ciddi sorun var. Perakendeci maaş ve kirayı ödemek için yılda birkaç kez yapılması gereken kampanyayı daha sezonun başında yapıyor, para da kazanamıyor.

Organize perakendede kepenkler kapanıyor… AVM’lerde ortalama 160-180 markaya ihtiyaç duyuyorsunuz. Organize perakendede yarın işini devam ettirecek o kadar adam kalmadı. Ya artık oynamıyor, ya birazdan oynamayacak ya da çekti gitti.

İlk defa kiramı, aidatımı, maaşları ödemede zorlanıyorum. Başka işten kazandığım ne kadar varlığım varsa hepsini satıp bu işe koydum, sermaye artışı yaptım ama yetmiyor. Ben de George Soros değilim, benim için de buraya kadar.